Azbej Tristan: Imádkozz – állj ki – cselekedj!

„A mai napon Erdő Péter bíboros úr felszentelte az államtitkárságunk épületében lévő, Szent István első vértanúról nevezett kápolnát"– adja hírül Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Facebook oldalán.

Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára (b2) az államtitkárság épületében lévő,  Szent István első vértanúról nevezett kápolna felszentelésén (Budapest, 2020.03.07. Fotó: Azbej Tristan Facebook oldala)

A politikus kifejti, hogy ez nem pusztán szimbolikus gesztus a modern kor vértanúinak irányába. „A hit számunkra nem dekorációs elem, hanem cselekvésünk motorja. Küldetésünk ereje nemcsak az emberi elszántságból ered, hanem az isteni gondviselésből is fakad" – vallja.

Azbej TristanErdő Péter bíboros (k) felszenteli a Szent István első vértanúról nevezett kápolnát (Budapest, 2020.03.07. Fotó: Azbej Tristan Facebook oldala)

Azbej Tristan hangsúlyozza, hogy a kápolna kialakítása során a keleti rítusok sajátosságait is figyelembe vették, így minden üldözött keresztény felekezet számára biztosított a misézés lehetősége.

Felszentelték a Szent Istvánról elnevezett budapesti kápolnát
 
A közösségnek széles körben átérzett és elfogadott világnézeti alapokra van szüksége – fogalmazott Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szombaton az első vértanúról, Szent Istvánról elnevezett budapesti kápolna szentelésén az MTI tudósítása szerint.

Azbej TristanErdő Péter bíboros felszenteli a Szent István első vértanúról nevezett kápolnát. Jobbról Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára (Budapest, 2020.03.07. Fotó: Azbej Tristan Facebook oldala)

A Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkárságán kialakított kápolna felszentelésén Erdő Péter azt mondta: van értelme annak, hogy külön áldással szakítsunk ki egy darabot a profán térből az imádság és az istentisztelet számára.

Kiemelte: „amikor belépünk a templomba vagy a kápolnába, szent helyre érkezünk”. Ezért azt kívánta a hívőknek, hogy örömmel vegyenek részt a kápolna istentiszteletein, térjenek be csendben imádkozni és merítsenek erőt a Jézussal való találkozásból.

Erdő Péter szerint Krisztus egyháza nem csak időben, hanem térben is átfogja az összes keresztényt. Hozzátette: a kápolnában különösen is át kell érezni testvéri összetartozásunkat minden megkeresztelt emberrel, különösen azokkal, akiket hitükért elnyomnak, rágalmaznak és üldöznek. Hozzátette: hűségükből és helytállásukból erőt lehet meríteni.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a szentmise után az MTI-nek azt mondta: először szenteltek katolikus kápolnát minisztériumi épületben. A kápolnát olyan ökumenikus szakrális térnek nevezte, ahol ortodoxok is misézhetnek és a protestánsok is tarthatnak istentiszteleteket.

Azbej TristanErdő Péter bíboros (b2) felszenteli a Szent István első vértanúról nevezett kápolnát (Budapest, 2020.03.07. Fotó: Azbej Tristan Facebook oldala)

A Hungary Helps Programot a világon az első olyan kormányzati programnak nevezte, ami kifejezetten a legüldözöttebb vallási közösséget, az üldözött keresztényeket támogatja.

A program két és fél éves időtartama alatt a világon 70 ezer üldözött ember megmaradását, sőt migrációból való visszatérését segítették olyan országokban és régiókban, mint a Közel-Keleten Irak, Szíria, Libanon, Jordánia vagy éppen Afrikában Nigéria, Etiópia és Kongó – emelte ki Azbej Tristan.

Az államtitkár arról is tájékoztatott: a világ üldözött keresztény közösségei számos kegytárgyat, ereklyét, liturgiához szükséges eszközt adományoztak a kápolnának. Köztük a libanoni maronita egyház Szent Charbel, az örmények pedig Ignatius Maloyan ereklyéjét ajánlották fel.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!