Azbej Tristan: Tisztelet a magyar katonáknak!

Sokat elárul az iraki biztonsági helyzet súlyosságáról az az élményem, amikor először jártam Irakban, és az erbíli nemzetközi repülőtérre megérkezve az Irakban szolgálatot teljesítő magyar katonák első hozzám szegezett kérdése nem az volt, hogy „Hogy van, milyen volt az út?”, hanem hogy „Mi a vércsoportja?”

Azbej Tristan (KDNP), a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára

Ugyanezt a repülőteret vették célba iráni rakéták a napokban. Ilyenkor önkéntelenül is előjönnek bennem ezek a személyes élmények a magyar katonák hősies szerepvállalásáról. A Közel-Keleten a terrorellenes nagykoalícióban résztvevő magyar katonák minden tiszteletet és megbecsülést megérdemelnek, mert farkas szemet néztek az Iszlám Állam dzsihadista terroristáival és a NATO kiképzési, tanácsadó missziójában is feladatot vállalnak. Kisfiamnak máig féltve őrzött kincse az a katonai felvarró, amelyet az ISIS elleni harcban résztvevő katonák hordtak ruhájukon.

A magyar katonák ezzel a missziójukkal nemcsak a közel-keleti stabilitás megteremtéséhez, hanem ezáltal a migráció megállításához, és így hazánk biztonságához is hozzájárulnak.

Magyarország érdeke az, hogy elkerüljük a jelenleg igencsak feszült amerikai-iráni viszony még súlyosabb eszkalálódását. Éppen ezért nagy megkönnyebbülés és öröm töltött el, hogy a rakétatámadások során nem sérültek meg sem a magyar katonák, sem pedig a szövetséges kontingens többi tagja.

Azbej Tristan