Azbej Tristán: a vallásuk miatt üldözött és népirtásnak kitett embereken próbálunk segítni - interjú

Azbej Tristan, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárságának vezetője részt vett augusztus 23-a és 26-a között a Róma melletti Frascatiban tartott konferencián, amelyre a világ katolikus törvényhozóit hívták meg A konferencia tagjait Ferenc pápa augusztus 22-én a Vatikánban a VI. Pál kisaulában fogadta és beszédet intézett hozzájuk. Ennek apropóján interjút készített Azbej Tristannal a Vatican News.

Az államtitkár helyettessel készített interjúban Azbej Tristan elmondja, hogy a „Hungary helps” program egybefoglalja Magyarország összes nemzetközi humanitárius és fejlesztési tevékenységét. Ez a program hármas vonatkozású. Az első humanitárius jellegű program: Magyarország is kiveszi a részét a világon szükséget szenvedő és bajbajutott emberek megsegítésében. A második a migrációs politikára vonatkozik: Magyarország a migráció helyett a helyben maradás révén való boldogulást támogatja. A harmadik pedig a vallásszabadsággal kapcsolatos. Kevesen tudják, hogy jelenleg a világon a vallása miatt legüldözöttebb csoport a keresztény és azért döntött úgy a magyar kormányzat, hogy a „Hungary helps” programon belül az egyik fő prioritás a keresztények segítése. Erre a célra hozták létre az Üldözött Keresztények Megsegítéséért Felelős Helyettes Államtitkárságot. Most tartunk a program második évében és ezalatt az idő alatt 4,5 milliárd forintot fordítottunk az üldözött keresztények megsegítésére és ezzel emberi életeket mentettünk meg Közel-Keleten és Afrikában. Magyarország egy kis ország, erőforrásai végesek, ezért amit mi tudunk tenni, az egy példa, egy modell felmutatása...

A program ismertsége nő, köszönhetően a konkrét eredményeknek. Ezek közül a legfontosabb az iraki Tell-Aszkuf település felépítése a ninivei fennsíkon, amit az Iszlám Állam terroristái 2014-ben foglaltak el és elüldözték onnan az ott élő mintegy 1300 keresztény családot, leromboltak 900 épületet. Magyarország 2 millió euró felhasználásával építette újjá a települést és így mintegy 1000 család már visszaköltözhetett. Többek közt ennek hírére is, az USA tavaly novemberben bejelentette, hogy hasonló programot indít a „magyar példát követve”.

Gyakran félreértik a programot, mintha az egy „keresztény Kulturkampf” lenne, pedig arról van szó, hogy a vallásuk miatt üldözött és népirtásnak kitett embereken próbálunk segítni.

Azbej Tristan államtitkár helyettes a katolikus politikusok Frascati konferenciáján (Fotó: P. Vértesaljai László SJ, Vatican News)

A három programunk közül az első egy humanitárius gyorssegély, ez szól leginkább az emberi életek megmentéséről. A szíriai és iraki konfliktus idején a még a térségben tartózkodók, az úgynevezett belső menekültek túlélését próbáltuk segíteni. A második típusra jó példa a Tell-Aszkuf-i program, ami háborús konfliktus utáni újjáépítést jelent. Irakban, Szíriában és a Boko Haram terrorszervezet által sújtott Nigériában építünk újjá iskolákat, kórházakat, templomokat. A harmadik program az üldözött és diszkriminált keresztény közösség jövőjét segíti azáltal, hogy az ezekből a térségekből származó fiataloknak adnak oktatást, egy ösztöndíjprogram keretében. Idén szeptembertől már kétszáz ottani fiatal tanul magyar egyetemeken, hogy tanulmányaik végeztével hazatérve saját közösségeikhez, építhessék újjá azokat.         

Az ottani keresztények hálával és köszönettel gondolnak az együttérző magyar emberekre, bár inkább nekünk kellene hálásnak lennünk, hogy ők az üldöztetés közepette is megőrzik keresztény gyökereiket.   

A „Hungary helps” program nemcsak az üldözött keresztényeket segíti, hanem a velük együtt élő más közösségeket is támogatja. Ilyen például az iraki Kurdisztánban, Erbil városában lévő Szent József kórház gyógyszerprogramja, mely egyszerre segít a menekült jazidi, keresztény és muzulmán betegeken.

A magyar emberek ebben a programban imával, szavakkal és tettekkel is részt vehetnek. Az imádság az első, aztán szót is lehet emelni az üldözött keresztények mellett, de lehet önkéntes munkát is vállalni.

Jelenleg Európában a magyar kormány az egyetlen, mely kifejezett programot indított az üldözött keresztények megsegítésére. Két hónapja a lengyel és magyar kormány jelentette be, hogy közös lengyel-magyar program indul be Szíriában egy szír ortodox egyházi gondozásában lévő árvaház újjáépítésére, felszerelésére.  

Az interjú teljes anyaga itt hallgatható meg