Bemutatták a Batthyány-Strattmann László életéről szóló dokumentumfilmet

Az orvosok hercege – Boldog Batthyány-Strattmann László címmel dokumentumfilmet forgatott Kiss Stefán Mónika a „szegények orvosaként” ismertté vált és több ezer ember látását megmentő Batthyány-Strattmann László életéről; az 50 perces alkotást pénteken mutatták be Budapesten.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, az esemény fővédnöke, Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke, a film producere és Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, dunamelléki püspök  Az orvosok hercege - boldog Batthyány-Strattman László című dokumentumfilm bemutatóján a Ráday Házban 2023. január 27-én. Kiss Stefán Mónika a „szegények orvosaként” ismertté vált és több ezer ember látását megmentő Batthyány-Strattmann László életéről készített 50 perces filmet. MTI/Máthé Zoltán

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke a premier előtt mondott köszöntőjében felidézte: 20 évvel ezelőtt avatta boldoggá Szent II. János Pál pápa Batthyány-Strattmann Lászlót életútjának elismeréséül. Mint fogalmazott, az évforduló „arra világít rá, hogy a keresztény emberek összefogása mennyire szükséges a mai világban”.

Mint kiemelte:

Batthyány-Strattmann László jelszava a Hűséggel és szeretettel volt, életútja ma is példát mutat mindannyiunknak emberségből, önzetlenségből.

 

Balog Zoltán református püspök, az esemény fővédnöke köszöntőjében azt hangsúlyozta: Batthyány-Strattmann Lászlót életművében az „orvostudomány eszközeivel való gyógyítás és a lélekkel, Isten lelkével való gyógyítás” nem egymásnak alternatívái voltak, hanem összetartoztak.

Ha a leginkább szenvedő emberekben nem fedezzük fel a megkínzott Istennek az arcát és nem úgy segítünk, mintha Krisztusnak tennénk jót, akkor nem vagyunk jó keresztények

 

 – hangsúlyozta a református püspök.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, az esemény másik fővédnöke arról beszélt, hogy „ezekben a nehéz időkben” külön köszönetet érdemelnek azok, akik egy olyan embernek, mint Batthyány-Strattmann László, nemcsak az emlékét őrzik, hanem az életét és példáját is hozzáférhetővé teszik a mai társadalom számára.

Az eseményen Batthyány-Schmidt Margit, az alapítvány elnöke, a film producere is üdvözölte az egybegyűlteket. Mint mondta, a Magyar Batthyány Alapítvány civil szervezetként feladatának tekinti a Batthyány család örökségének ápolását, amibe beletartozik az épített örökségen túl a szellemi, lelki örökség és értékek megismertetése és azok átadása a jelen és a jövő generációi számára.

Mint felidézte, Batthyány-Strattmann László (1870-1931) szemészorvosként vált híressé, akit a közvélemény a „szegények orvosaként” ismer, hiszen ingyenesen gyógyította a súlyos szembetegségben szenvedőket, több ezer ember látását mentve meg ezáltal. Élete során több mint harmincezer szemműtétet végzett.

Mint hozzátette, 2023 több szempontból is kiemelkedő év az alapítvány számára: egyrészt Batthyány-Strattmann László Boldoggá avatásának 20. évfordulójára készülnek, melynek mottója „Nyisd ki a szemed és láss!”. Emellett ebben az évben indulnak felesége, Coreth Mária Terézia boldoggá avatásának előkészületei.

Elmondta azt is, hogy az eseménysorozat keretében számos vidéki helyszínen – egyebek mellett Körmenden, Szombathelyen Kaposváron és Felsőörsön kívánják megismertetni a nagyközönséggel az orvos életútját bemutató 50 perces dokumentumfilmet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!