Boldoggá avatták II. János Pált

XVI. Benedek pápa boldoggá avatta elődjét, a 2005-ben elhunyt II. János Pált. Hivatalos becslések szerint mintegy egymillió zarándok érkezett Rómába a néhai pápa boldoggá avatásának alkalmából. A boldoggá avatási szentmisén bemutatták a boldog hivatalos ábrázolását, amely II. János Pálnak egy 1995-ös fényképe alapján készült. A szertartáson elhelyezték a néhai II. János Pál pápa ereklyéit a szabadtéri oltáron, ezek között van a néhai katolikus egyházfő vérét tartalmazó ampulla. A ceremónián a háromszáz magyar zarándok mellett jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár és Szászfalvi László egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is. Orbán Viktor szerint II. János Pál a „Ne féljetek!” üzenet pápájaként vonul be Közép-Európa és a kereszténység történetébe.

A pápa latinul mondta el az ilyenkor szokásos formulát. Előzőleg Agostino Vallini bíboros, a pápa római helynöke ismertette II. János Pál életrajzát, és kérte boldoggá avatását. Ennek megtörténtét követően leleplezték II. János Pál hivatalos ábrázolását, amelyet a Szent Péter bazilika főbejárata fölött helyeztek el. Fél egykor a pápa, majd utána a zarándokok róhatják le tiszteletüket II. János Pál koporsója és ereklyéje előtt a Szent Péter székesegyházban. Hétfőn a Szent Péter téren hálaadó misét tartanak, amelyet Tarcisio Bertone, Vatikán államtitkára celebrál. II. János Pál koporsóját ezután a Szent Péter Székesegyházban, Michelangelo híres szobra, a Pieta mellett helyezik el.

A miniszterelnök a Magyar Televízió Katolikus krónika című műsorának adott nyilatkozatát vasárnap, a néhai II. János Pál pápa boldoggá avatásának napján sugározta a köztelevízió. A kormányfő, aki a hivatalos magyar kormánydelegáció élén részt vesz a római Szent Péter téri szertartáson, azt mondta, a néhai II. János Pál pápa érkezése elrendelésszerű volt, amit onnan lehet tudni, hogy az az üzenet, amit hozott, a Ne féljetek!, ott és akkor fontos, lényeges, történelemváltoztató erejű volt. Orbán Viktor szerint nem is lehetett volna ennél biztatóbbat mondani a rab nemzetek számára, a vasfüggöny keleti oldalán élő népeknek.
    
A Ne féljetek! egyszerre jelenti azt, hogy ne féljetek az emberi gyarlóság és a megkísértés legnehezebb pillanataiban sem, ne féljetek a politikai elnyomástól sem, ne féljetek önmagatoktól sem, engedjétek magatokhoz Krisztust – mondta a miniszterelnök. Azért volt fontos, hogy ezt az üzenetet éppen ő mondja, mert a félelemről csak olyan ember tud igazán hitelesen beszélni a magunkfajta egyszerű emberek számára, aki tudja, hogy jó okunk van a félelemre, aki átélte azt, aki maga is elszenvedte. És egy Lengyelországból érkező pápa pontosan tudta, hogy nekünk jó okunk van a félelemre, és mégis arra biztatott bennünket, hogy ezt győzzük le.
    
Orbán Viktor szerint II. János Pál az utóbbi évtizedek egyszerre legszelídebb és legerősebb pápája volt. Ebben azóta sem talált követőre. Nemcsak a saját posztján vagy hivatásában, hanem a világ vezetésére vagy nemzetek vezetésére vállalkozó emberek körében sem nőtt fel azóta senki, aki a szelídségből fakadó erőt olyan hatékonyan és meggyőzően tudta volna bemutatni és képviselni az emberek között. Arra a kérdésre, miért tartja fontosnak, hogy ott legyen a boldoggá avatáson, azt válaszolta: ott volt a temetésen is, ami a bűnbocsánat érzésével azonos erővel hatott rá. Valami hasonlóra készülök most is. (...) Abban bízom, hogy valamivel jobb emberként jövök vissza, mint ahogy elmegyek erre a boldoggá avatási szertartásra.

 

Új honlap II. János Pál boldoggáavatására
A Vatikán internetes oldalt hoz létre www.giovannipaoloii.va címmel Wojtyła pápa boldoggáavatásának alkalmából azzal a céllal, hogy május 1-én bemutassa a pápa életének és péteri szolgálatának legfontosabb pillanatait. Az új internetes kezdeményezést mintegy 500 fotó, 30 videofelvétel és 400 idézet gazdagítja, amelyeket hat nyelven lehet majd elolvasni. (Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!