„Budapest fejlődésében mindig is nagy szerepet játszott a kreativitás"

A Startupok éjszakájának első rendezvényére százan, idén viszont már hatszázan regisztráltak és Európa számos országából érkeztek résztvevők mutatott rá Bagdy Gábor kereszténydemokrata főpolgármester-helyettes csütörtökön Budapesten, a Startupok Éjszakája 2017 megnyitóján.

Bagdy Gábor kereszténydemokrata főpolgármester-helyettes (Fotó: Váli Miklós)

Budapest fejlődésben – mint mondta a kereszténydemokrata politikus – száz évvel ezelőtt is nagy szerepet játszott a kreativitás, de míg az akkori újítások kiemelkedő személyiségekhez köthetők, a mai innovációk fiatal csoportok együttműködéséből születnek. Budapest ehhez többek között kedvezményes hitelformákat és megjelenési lehetőséget biztosít, hiszen éveken belül ezek a vállalkozások teremthetik meg a főváros gazdaságának alapjait – tette hozzá.

Bagdy Gábor kiemelte, hogy Budapest ernyőszervezetként is szerepet vállal annak érdekében, hogy a startup ökoszisztéma szereplőinek találkozásából újabb fejlesztő ötletek születhessenek.

Ösztönözni kell a startupok és a Magyarországon működő nagyvállalatok együttműködését annak érdekében, hogy az induló vállalkozások megerősödhessenek

– mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkár.

Lepsényi István hangsúlyozta: Budapest vezető szerepet tölt be a regionális startupvilágban, ösztönző munkakörülményeket és kiemelkedő kapcsolatbővítési lehetőségeket kínál a kezdő vállalkozásoknak.

Hozzátette: az értékteremtő vállalkozások, a startup ökoszisztéma támogatását a kormány kiemelt célnak tekinti és elsősorban a megfelelő szabályozási környezet megteremtésével tud ennek a feladatnak eleget tenni.

Az eszközök közül kiemelte a befektetői kedvezményeket és az adórendszeren keresztüli ösztönzőket.

A startup ökoszisztéma – mint fogalmazott – a vállalkozások fejlettségétől függően 3 forrásra támaszkodhat: a mentori szolgáltatást is biztosító úgynevezett üzleti angyalbefektetőkre, a kockázati tőkerendszerre és a befektetési banki támogatásokra.

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) kuratóriumának elnöke felidézte, hogy az első Startupok éjszakája rendezvényt 2015-ben szervezték, hogy a bel- és külföldi szakembereknek is bemutassák a kezdő vállalkozásokat.

Szalai Piroska elmondta, hogy a főváros mikro-, kis- és középvállalkozásait támogató BVK 2013 óta foglalkozik startup vállalkozásokkal is. Kiemelte, hogy a szervezet olyan cégeket is segít, amelyek kiesnek a banki támogatások fókuszából.

A startupok támogatása - mint fogalmazott - azért is kiemelkedően fontos feladat, mert egész Európában egyre kevesebb fiatal kezd vállalkozásba, az ezredforduló vállalkozói generációjához képest visszaesett az önfoglalkoztatást választó pályakezdők száma.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!