COSAC elnökségi találkozó: napirenden a magyar ügyek és tervek

A héten elmarad az Országgyűlés plenáris ülése, helyette a soros magyar EU-elnökség utolsó budapesti parlamenti rendezvénye, a vasárnap kezdődő úgynevezett COSAC elnökségi találkozó lesz, amelyen az uniós tagállamok parlamentjei európai ügyi bizottságainak képviselői vesznek részt. A tanácskozáson hétfőn felszólal Orbán Viktor miniszterelnök is.

(A COSAC (Conférence des Organes Spécialisées dans les Affaires Communautaires ) az Európai Unió tagállamainak nemzeti parlamentjeiben és az Európai Parlamentben az európai ügyekre szakosodott különböző bizottságok képviselőiből áll. A COSAC félévente ülésezik. A COSAC „bármilyen olyan észrevételt megfogalmazhat, amelyet az Európai Unió intézményeinek figyelmére érdemesnek tart (...) különösen azon jogi aktusok tervezetei alapján, amelyekről a tagállamok... közös egyetértéssel esetleg úgy határoznak, hogy azokat (...) a Konferenciához továbbítják". Ugyanakkor „a COSAC által megfogalmazott észrevételek a nemzeti parlamenteket semmiben sem kötelezik.)

Hörcsik Richárd (Fidesz), az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a találkozó beharangozójában elmondta: a tavalyi évben az elnökséget betöltő tagállamokban, Spanyolországban és Belgiumban rendezett COSAC-találkozók zárónyilatkozataiban foglaltaknak megfelelően Magyarország célja az volt, hogy elsősorban politikai kérdések kerüljenek a budapesti ülés napirendjére. Emellett aktuális eseményekre is igyekeztek összpontosítani a program összeállításakor.

Várhatóan áttekintik a magyar elnökség céljait, köztük a gazdasági kormányzás megkönnyítését, Horvátország csatlakozását, a schengeni térség bővítését, a Duna-stratégiát és az uniós roma keretstratégiát. A gazdasági kérdések témakörében megvitatják a tagállamok költségvetésének összehangolását célzó európai szemeszter eddigi gyakorlatát, a gazdasági kormányzás alapjait jelentő hatos jogszabálycsomag helyzetét, valamint az EU2020 versenyképességi stratégia végrehajtását.

Kedden az EU helyzetét vitatják meg. „Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy az utóbbi időben pozitív és negatív folyamatok egyszerre vannak jelen az európai integrációban" – mutatott rá Hörcsik Richárd. A politikus  kedvező tényezőként emelte ki a tagállamok gazdaságpolitikai koordinációjának megerősítését. Ugyanakkor „az eurózóna perifériáján levő tagállamok«, azaz Görögország és Portugália problémái beárnyékolják a jövőt – hangsúlyozta, hozzáfűzve: ugyancsak aggodalomra ad okot, hogy „egyes tagállamok a schengeni megállapodás lényegét, a személyek szabad áramlásának lehetőségét függesztik fel azzal, hogy ideiglenesen visszaállítják a határellenőrzést bizonyos határszakaszaikon".

+

Az ülést a február 10-11-én megrendezett COSAC elnökségi találkozó készítette elő, akkor született döntés arról, hogy a COSAC szokásos féléves jelentése a gazdasági kérdésekre fókuszál majd, napirendre veszik az EU általános helyzetéről szóló politikai vitát.

A COSAC-találkozó hivatalos programja szerint a delegációk vasárnap délután érkeznek meg Budapestre, majd a spanyol-belga-magyar elnökségi trojka tart megbeszélést. Hétfőn Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Hörcsik Richárd nyitják meg a tanácskozást, majd Orbán Viktor mond beszédet. Előadást tart Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke, intézményközi kapcsolatokért és igazgatásért felelős biztos. Kedden a delegációk általános vitát folytatnak az EU helyzetéről, ennek keretében Schöpflin György (Fidesz–KDNP) EP-képviselő mond vitaindító beszédet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!