Debrecenben felavatták Szent II. János Pál pápa szobrát

Debreceni látogatásának harmincadik évfordulóján, szerdán a helyi Szent Anna-székesegyház előtt felavatták Szent II. János Pál pápa egészalakos szobrát, Kovács Jenő szobrászművész alkotását.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke a szoboravató szentmisét követően egyháztörténeti jelentőségűnek nevezte II. János Pál három évtizeddel ezelőtti debreceni látogatását.

Soltész Miklós

Felidézte, hogy a pápa a protestáns gályarabok emlékművének megkoszorúzásával és a Református Nagytemplomban elmondott beszédével felekezeti megbékélést hirdetett, amelynek egyik helyi eredménye Debrecenben három püspökség – református, római katolikus és görögkatolikus – nagyszerű viszonya – tette hozzá.

Az államtitkár „nagyszerű tettnek” nevezte, hogy II. János Pál pápa 1993-ban megalapította az önálló Debrecen-nyíregyházi egyházmegyét, amely a hitélet mellett óvodákat, iskolákat, szociális intézményeket működtet. Bejelentette: a kormány döntött arról, hogy 1,676 milliárd forinttal támogatja a Debrecen-józsai katolikus iskola megépítését.

Soltész Miklós jövőbe látó pápának nevezte II. János Pált, aki a kommunizmus bukása után arra figyelmeztetett, hogy „nem lesz könnyebb” ezután, sőt bizonyos szempontból nehezebb lesz. „Európa új arculata nehéz vajúdások árán születik meg a szemünk előtt” – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus.

Ebben „a legnagyobb szolgálatot azzal tehetjük, ha újból közösen teszünk tanúságot azokról a keresztény értékekről, amelyek Európa és Magyarország alapjait megteremtették” – hangoztatta Soltész Miklós Debrecenben.

Katarzyna Ratajczak Sowa, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársa örömét fejezte ki, hogy honfitársa, a lengyel pápa „ilyen helyet foglal el a magyarok szívében”. Felidézte a magyarországi látogatásait, egyebek között azt is, amikor – még pápasága előtt – felkereste a kabai cukorgyárat építő lengyel munkásokat.

A székesegyház előtt felállított szobrot Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg. Az alkotás leleplezését megelőző ünnepi szent misén Ternyák Csaba, aki tíz éven át volt Rómában II. János Pál pápa közvetlen munkatársa, a harminc évvel ezelőtti látogatást jelentős mérföldkőnek nevezte a magyarországi ökumené történetében. „A debreceni pápalátogatás után valami megváltozott még a pápai vezetésben is” – utalt az érsek az ökumené kiterjesztésére, az 1995-ben kezdeményezett teológiai párbeszédre, aminek a lényege, hogy a „péteri szolgálat úgy valósul meg, hogy mindegyik fél a szeretet látja benne”.

Ternyák Csaba Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatása kapcsán azt mondta, most is különleges alkalom lesz az esemény, Péter utóda ezúttal is azért jön, hogy „Péter szolgálatát teljesítse: megerősítsen bennünket a hitünkben”.

„Ferenc a mai Péter, és ahol Péter, ott az egyház” – figyelmeztette Ternyák Csaba a pápa egyházi bírálóit a Szent II. János Pál pápa emlékére rendezett szentmise keretében elmondott homíliájában.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!