A diákmunka kérdésében interpellált Juhász Hajnalka, a KDNP képviselője a parlamentben

„Milyen feltételekkel vállalhatnak munkát nyáron a diákjaink, és ezt hogyan támogatja a kormány?” címmel nyújtott be interpellációt a pénzügyminiszterhez Juhász Hajnalka. Az interpellációra Tállai András államtitkár válaszolt.

Juhász HajnalkaJuhász Hajnalka KDNP-s képviselő interpellációja közben. Mellette frakciótársai, Seszták Miklós (balra) és Simicskó István (KDNP Fotó: Váli Miklós)

„A nyári szünet hamarosan beköszönt, jelentős számú diák fejezi be az iskolát, így kézenfekvő, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a diákok nyári munkavállalásának lehetőségeire. Az év közben tanuló diákok nyáron egyfelől némi jövedelmet szerezhetnek, másfelől munkatapasztalatra, a jól elvégzett munka révén pedig sikerélményre tehetnek szert” – kezdte felszólalását Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője.

„2010 óta több mint 750 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, viszont egyes régiókban, szakmákban komoly munkaerőhiány alakult ki, amire jó megoldást kínálhat a diákok foglalkoztatása. A munkaerőpiac tárt karokkal várja a fiatal munkaerőt, a naprakész tudást és gyakorlatot fiatalon elsajátító majdani munkavállalókat hajlandóak magasabb bérrel foglalkoztatni. Arra is tudunk számos példát, hogy a cégnél töltött nyári munkát követően a diák később állandó munkavállalóként is a cégnél helyezkedik el” – tette hozzá.

Juhász Hajnalka emlékeztetett: a hagyományos munkavállaláshoz hasonlóan a diákok munkaviszony keretében történő munkavállalásának körülményeit is a Munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés. A szerződésnek kötelező elemként tartalmaznia kell az alapbért és a munkakört, továbbá rendelkezni lehet a munkavégzés helyéről, a napi munkaidőről, illetve a munkaviszony időtartamáról. „Kiegészítésként jegyzem meg, hogy a nyári szünetben már a 15. életévüket betöltött nappali tagozatos diákok is vállalhatnak munkát” – pontosított a képviselőnő, megjegyezve, hogy a 15 és 18 év közötti diákok esetén természetesen a munkaszerződésnek tartalmaznia kell a törvényes képviselő hozzájárulását is. A diákok számos foglalkoztatási forma között választhatnak, így a hagyományos munkaszerződés keretében történő foglalkoztatás, az egyszerűsített foglalkoztatás keretein belül alkalmi munka formájában történő foglalkoztatás és az iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás is rendelkezésükre áll lehetőségként – mondta a KDNP-s politikus, hangsúlyozva, hogy a megfelelően szabályozott és ellenőrzött keretek között megvalósuló nyári diákmunka mindenki számára előnyt jelent.

Juhász HajnalkaJuhász Hajnalka (KDNP) interpellációja közben. Körülötte frakciótársai: mellette Simicskó István, mögötte Móring József Attila, a kép bal szélén Földi László (KDNP Fotó: Váli Miklós)

A fentiek alapján Juhász Hajnalka megkérdezte az államtitkárt: Mire figyeljenek oda a diákok a nyári munkavállalás során? Milyen feltételekkel vállalhatnak munkát a diákjaink? Hogyan támogatja a kormány a diákok nyári munkavállalását?

Tállai András államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskolaszövetkezeti foglalkoztatás során rögzíteni kell a diákok feladatait és az azokhoz kapcsolódó díjakat. A fiatal munkavállalókat speciális törvényi garanciák is védik.

Az államtitkár kiemelte: a kormány 2018-ban hárommilliárd forintos támogatási összeggel hirdetett nyári diákmunkaprogramot.

Az interpelláló KDNP-s képviselő az államtitkári választ elfogadta.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!