Döntöttek az alkotmánybíró-jelöltekről

Balsai István fideszes országgyűlési képviselő, volt igazságügy-miniszter, Pokol Béla jogász, politológus, egyetemi tanár, Szalay Péter ügyvéd és Szívós Mária, a Fővárosi Bíróság tanácselnöke a Fidesz alkotmánybíró-jelöltje – közölte a kormánypárti frakció keddi ülése után Lázár János. A frakcióvezető beszámolt arról is, hogy a KDNP Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetet (képünkön), nemzetközi magánjogászt jelöli a testület tagjává.

A jelöltekre, akiket a képviselőcsoport támogatott, Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök tett javaslatot.  Az új alkotmánybírókról várhatóan két héten belül dönt a parlament. Az Alkotmánybíróság elnökére Orbán Viktor nem tett javaslatot, Lázár János ugyanakkor úgy fogalmazott: ha a pártelnök-miniszterelnök Paczolay Péternek, a testület jelenlegi vezetőjének újbóli megválasztását kezdeményezi, ő támogatni fogja.

A frakcióvezető azt mondta, 2012. január 1-jétől, az új alaptörvény hatálybalépésével az Ab feladatköre, munkája teljes egészében átalakul, ezért a jelöltek kiválasztásánál fontos szempont volt a gyakorlati tapasztalat. Szívós Máriával kapcsolatban elmondta, mindenképpen szerettek volna egy gyakorló bírót jelölni. Szalay Péterről szólva azt hangsúlyozta, hogy régóta foglalkozik alkotmányjogi kérdésekkel, és kiváló ügyvédi gyakorlata van. Pokol Béla jelöltségét jogelméleti munkássága alapozza meg, Balsai István mellett pedig korábbi ügyvédi gyakorlata mellett az az érv szólt, hogy az elmúlt húsz évben végig alkotmányossági és igazságszolgáltatási kérdésekkel foglalkozott az Országgyűlésben, volt igazságügy-miniszter is.

Dienes-Oehm Egon KDNP-jelöltről szólva Lázár János emlékeztetett: Magyarország európai integrációs folyamatának egyik fő kivitelezője volt az 1990-es években. Dienes-Oehm Egon az első Orbán-kormány alatt a Külügyminisztérium integrációs államtitkárságának helyettes vezetője, majd főcsoportfőnöke volt.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!