Elképesztő fölénnyel nyert a Fidesz-KDNP az időközi választásokon

Több mint hetven településen tartottak vasárnap időközi választást, a beérkező eredmények alapján, ahol a pártok jelöltjei versengtek, ott kiütéses Fidesz-KDNP győzelem született. A Fidesz 18 önkormányzati időközi választáson indított jelöltet, ebből pedig 16 helyen sikerült is nyerni. Budapesten például a négy egyéni választökerületből hármat nyert meg a kormánypártok jelöltje, de több városban mostantól Fidesz-KDNP-s polgármester lesz. Az Origo összefoglalója.

Budapest V. kerületében a Fidesz jelöltje Nagy Gergő 71 százalékos eredménnyel győzött, míg Fábián Benjámin, a Momentum, a DK, az LMP és az MSZP közös jelöltje mindössze 27 százalékig jutott. Ugyanitt indult Schmuck Andor is, a független jelölt ezúttal sem közelítette meg versenytársait, eredménye 2 százalék alatt maradt.

Eközben katasztrofális vereséget szenvedett a baloldal a józsefvárosi időközi választáson is. A 2020 novemberében koronavírus-fertőzés miatt meghalt Balogh Lajos baloldali önkormányzati képviselő utódját a járványügyi veszélyhelyzet miatt még csak most választhatták meg.

Az időközi önkormányzati képviselőválasztás előtt pár héttel azonban öt baloldali képviselő bejelentette, hogy külön frakciót alapítanak, így a Pikó András polgármester vezette baloldali frakció mindössze hatfősre csökkent. Ez éppen akkora, mint a kerületi Fidesz–KDNP képviselőcsoportja, így Gondos Judit győzelmével relatív többségbe került a jobboldal a VIII. kerületi testületben.

Budapesten a VII. kerületben is nagy Fidesz-siker született. Ott Ripka Andrá a szavazatok 45,65 százalékát tudhatta magáénak vasárnap. A baloldal közös jelöltje, Jenei Kevin mindössze 28,28 százalékot kapott.

A IV. kerületben, Budapest 2. számú egyéni választókerületében szoros versenyben de kikapott a fideszes Drabant Fruzsina. Itt Vasvári László, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd közös jelöltje tudott nyerni, viszont mindössze 72 szavazattal, vagyis rendkívül szoros volt a verseny.

Egy másik fontos helyszínen, Egerben is győzött a Fidesz jelöltje. Orosz Lászlóné a szavaztok 47 százalékával tudott győzni a választás.hu adatai alapján. Kihívói közt szinte csak függetlenek voltak, közülük Domán Dániel érte el a legjobb eredményt: a voksok 42 százalékát gyűjtötte be.

Sárváron az 5. számú egyéni választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje Németh Róbert a szavazatok 82,93 százalékát megszerezve győzte le a független Farkas Jánost.

Balatonalmádiban polgármester-választásra is sor került. Fabó Péter 62,17 százalékkal húzta be a települést. Itt korábban az exjobbikos Kepli Lajos vezette a települést, mostantól azonban a kormánypártok politikusa lesz a polgármester. Fabó kihívói valamennyien függetlenek voltak, közülük a legeredményesebb Bercsényi László volt, aki 24 százalékig jutott.

Nyíregyházán két választókerületben is időközi választásokat tartottak, mindkettőt a fideszes jelölt nyerte meg. Az 1. számú egyéni választókerületben Dr. Ulrich Attila a voksok 76 százalékát szerezte meg (789 szavazat), kihívója, a Nyíregyházáért Egyesület, a Függetlenek Egyesülete, az MSZP, a Jobbik és az LMP által támogatott Hajdu Nándor 24 százalékot (249 szavazat) szerzett. A 3. számú választókerületben halkóné dr. Rudolf Réka, a Fidesz és a KDNP jelöltje szintén fölényes győzelmet aratott: a szavazatok 74 százalékával választották képviselővé.

Nagykőrös 5. szamú egyéni választókerületben Holló Róbert, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 80 százalékát begyűjtve győzte le Mészáros Istvánt. 

Keszthelyen a polgármester-választáson hasonlóan nagymértékű győzelmet aratott a fideszes Bánhegyi Renáta, aki a szavazatok 75,88 százalékát gyűjtötte be és győzte le a DK-s Kovács Viktóriát.

szegedi időközi választás is könnyed Fidesz-győzelmet hozott. Az 1. számú egyéni választókerületben a fideszes Buzsa Roland a szavazatok közel 60 százalékát szerezte meg, így simán megverte az Összefogás Szegedért színeiben induló Komjáti Zoltán Gábort, aki a voksok 37,99 százalékát gyűjtötte be.

Békésen hasonló arányú Fidesz-győzelmet hozott az időközi választás. Füredi János István a szavazatok 55,35 százalékát megszerezve verte meg a Mi Hazánk színeiben induló Földesi Mihályt, aki a voksok 31,19 százalékát szerezte meg. 

Kőszegen viszont már sokkal nagyobb mértékben nyert a fideszes jelölt. Csiki István a szavazatok 78 százalékát szerezte meg, a második helyen a Mi Hazánk színeiben induló Giczy József végzett, míg harmadik a momentumos Bányai-Németh Gábor lett. Köztük kevesebb, mint két százalék volt a különbség.

Elsöprő fölénnyel nyert viszont a fideszes jelölt Szigetszentmiklóson. Tóth Pál a szavazatok 64,29 százalékát szerezte meg a 6. számú egyéni választókerületben, míg a momentumos Nagy Gergő csupán 15 százalékot ért el.

Ugyancsak a kormánypártok sikerét hozta az izsáki időközi választás. Dr. Bozóky Imre a szavazatok 68,21 százalékát megszerezve simán megverte az ellene induló két független képviselőt, így ő lesz a polgármester. 

Békéscsabán kevéssel, de kikapott a fideszes Alföldi Károly a Hajrá Békéscsaba színeiben induló Varga Tamás ellen. A különbség csak 117 szavazat volt.

Gyúrón polgármestert is választottak, azonban ezért a posztért csak a fideszes Horváth Gyula indult, így ő lesz a város új polgármestere 363 szavazatot begyűjtve.

Nyírkércsen szintén új polgármestert választottak. Ott a fideszes Rostás János Tibor kihívó nélkül lett megválasztva. 

Cún településen is választottak polgármestert, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje három független jelölt ellen tudott nyerni.  Döme Szilárd a szavazatok 55,37 százalékát szerezte meg.

 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!