Összes vállalás: 156 kereszt
Bács-Kiskun megye: 1 kereszt
Baranya megye: 11 kereszt
Békés megye: 2 kereszt
Borsod-Abaúj-Zemplén megye: 46 kereszt
Csongrád-Csanád megye: 3 kereszt
Fejér megye: 5 kereszt
Győr-Moson-Sopron megye: 3 kereszt
Heves megye: 3 kereszt
Komárom-Esztergom megye: 5 kereszt
Nógrád megye: 9 kereszt
Pest megye: 4 kereszt
Somogy megye: 51 kereszt
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: 5 kereszt
Tolna megye: 3 kereszt
Vas megye: 1 kereszt
Veszprém megye: 1 kereszt
Zala megye: 2 kereszt
Budapest: 1 kereszt

Kereszténydemokrata honfitársaink
eddig 156 kereszt megóvását vállalták.
Csatlakozzon Ön is, és fogadjon örökbe egy keresztet! 

Erdő Péter, Herczegh Anita és Soltész Miklós osztott ajándékot menekült gyerekeknek

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke adott át ajándékcsomagot menekült gyerekeknek és családjaiknak kedden, a budapesti Magyar Szentek Templomában.

Erdő Péter a menekült családokat köszöntve kiemelte: karácsonykor Jézus minden népet és minden kor emberét megajándékozta azzal, hogy szolidaritást vállalt az emberiséggel.

Herczegh Anita, a Katolikus Karitász jószolgálati nagykövete és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke a Katolikus Karitász Tárjátok ki a szíveteket elnevezésű adventi segélyakciójának ajándékosztásán a budapesti Magyar Szentek Templomában 2022. december 20-án. MTI/Illyés Tibor

A bíboros azt mondta: „nekünk, magyaroknak nem nehéz veletek éreznünk”. Felidézte, 1956-ban az ő családja is elvesztette otthonát, lakásukat szétlőtték, mindenük odaveszett. Az Erdő család először egy munkásszálláson húzta meg magát, és mivel nem volt mit enniük, a gyerekek minden alkalommal izgatottan várták a kapott segélycsomagokat.

1957 januárjától Erdő Péter két testvérével együtt falura került, egy parasztcsalád fogadta be őket, akiknek volt ennivalójuk. Ezt az akciót annak idején a katolikus egyház szervezte.

„Szeretnénk mi is folytatni azt, amit a régiek tettek” – mondta, majd úgy fogalmazott:

amit adunk, azt valójában Isten adja nektek, mi csak a postások vagyunk, de az ajándékok mellé a szívünket is odatesszük.

 

Écsy Gábor, a karitász országos igazgatója arról beszélt: az otthonukat elhagyni kényszerülő családokat a Katolikus Karitász sokféle módon támogatta az elmúlt időszakban, az otthon melegét azonban nem pótolhatták. A karácsonyi ünnepséggel éppen ez a céljuk. A családoknak szánt ajándékokkal képletesen ünnepi asztalaink mellé szeretnénk hívni a jelenlévőket. Az ajándékcsomagokba tett bejglivel és szaloncukorral, ami a magyar családok asztaláról nem hiányozhat a következő napokban, „szeretnénk kifejezni, hogy együtt érzünk ukrán barátainkkal” – mondta a segélyszervezet vezetője.

Écsy Gábor reményét fejezte ki, hogy amikor a gyermekek odahaza kibontják az ajándékokat, rövid időre elfeledkezhetnek a világot megrendítő háborúról, amely elszakította őket otthonaiktól.

Grexa Liliána, az Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója megköszönte a Katolikus Karitásznak, hogy a háború kezdetétől segítik a menekülteket és az Ukrajnában maradottakat is. A segélyszervezet különösen sokat tesz a gyerekekért - tette hozzá, példaként említve a nekik szervezett nyári táborokat.

Azt is mondta, különösen hálás a segélyszervezetnek, az egyháznak és a magyar államnak azért, hogy nemcsak élelemmel, ruházattal látják el a menekülteket, hanem abban is segítenek, hogy olykor kiszakadhassanak a hétköznapok valóságából.

A kapott sajtóanyag szerint a Katolikus Karitász jelenleg 1250 menekült családot támogat, a 122 megajándékozott gyerek közülük került ki. A gyerekek életkoruknak megfelelő ajándékokat, téli ruhát, rajzeszközöket édességet, hátizsákot kaptak. Családjaiknak emellett egy-egy csomagot is összeállított a segélyszervezet, amelyben bejgli, szaloncukor, tea, nápolyi mellett utalványokkal segíti a karitász a családokat.

Az ünnepségen a harkovi akrobataiskola diákjai műsorukkal köszönték meg a katolikus egyháznak a támogatást, majd egy kárpátaljai magyar zenészcsalád adott elő karácsonyi énekeket.