Fényfestéssel hívták fel a figyelmet az üldözött keresztényekre

Vörös fénnyel festettek meg szerdán, sötétedés után több budapesti épületet, hogy felhívják a figyelmet az üldözött, illetve vértanúságot szenvedett keresztényekre – közölte az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár az MTI-vel.

Budapest, 2020. november 25. A vörös színnel megvilágított Erzsébet híd 2020. november 25-én. A Red Wednesday (vörös szerda) kezdeményezéshez csatlakozva ezen a napon vörös fénnyel festettek meg több budapesti épületet, hogy felhívják a figyelmet az üldözött, illetve vértanúságot szenvedett keresztényekre. (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Azbej Tristan elmondta: a Red Wednesday elnevezésű programot az Aid to the Church in Need nevű nemzetközi katolikus segélyszervezet indította el 2015-ben. Célja, hogy a vértanúságot jelképező vörös színnel felhívják az emberek figyelmét „korunk egyik legjelentősebb emberjogi válságára, a keresztényüldözésre, amely naponta tucatnyi ártatlan ember életét követeli”.

A kezdeményezéshez azóta több, többnyire európai ország csatlakozott. Az egyik leglátványosabb fényfestés a római Colosseumé, amely összeköti az ókori keresztényüldözést a jelenkorival – tette hozzá.

Ismertette: Magyarország 2019-ben csatlakozott a megemlékezés-sorozathoz. Idén az ökumenikus gondolat szellemében négy magyarországi keresztény felekezet budapesti templomát festik meg vörös fénnyel. A vértanúság színére változik a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, a Szilágyi Dezső téri református templom, a Budavári evangélikus templom és a Petőfi téri ortodox templom.

Red Wednesday

Hozzátette: terveik szerint vörös színűre festették volna az Erzsébet hidat és a Szent Gellért-szobrot is, de néhány órával a megemlékezés előtt kapta a hírt az államtitkárság, hogy a Fővárosi Önkormányzat ezt „ellehetetleníti”.

Azbej Tristan reményét fejezte ki, hogy a hátralévő egy-két órában sikerül mégis megegyezni az engedélyezésről, és a „Fővárosi Önkormányzatnál is utat enged magának az ártatlanul szenvedő vallási üldözöttek iránt érzett szolidaritás”.

Az államtitkár kitért arra is: a kormány a Hungary Helps Programon keresztül a figyelemfelhíváson kívül humanitárius programmal is támogatja az üldözött keresztényeket, az elmúlt három és fél évben százezer keresztény és más, vallása miatt üldözött ember szülőföldön maradását tették lehetővé.

***

Korábban írtuk:

Azbej Tristan: Vörös színnel világítanak ki több budapesti épületet szerdán

Vörös színnel világítanak ki több budapesti épületet szerdán a Red Wednesday (vörös szerda) elnevezésű kezdeményezés jegyében – mondta az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán.

Azbej Tristan elmondta, a kezdeményezésnek két célja van: az egyik a „kegyelet gesztusa”, így emlékeznek a világ üldözött keresztényeire, közöttük arra a tucatnyi emberre, akiket a keresztény hitük miatt gyilkolnak meg naponta. A másik célja pedig, hogy felhívják a figyelmet a keresztényüldözés jelenségére.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a világ közvéleményét általában „hidegen hagyja”, amikor keresztény embereket gyilkolnak le a hitük miatt, ezért is fontos a Aid to the Church in Need (ACN) nevű karitatív szervezet nemzetközi kezdeményezése, a Red Wednesday.

Közölte, hogy Budapesten az Erzsébet hidat, a Szent Gellért szobrot és négy felekezet templomát – a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomot, az Istenszülő elhunyta ortodox székesegyházat, a Szilágyi Dezső téri református templomot és a Budavári evangélikus templomot – világítják ki vörös fénnyel.

Évente mintegy 3000 keresztényt gyilkolnak meg hitük miatt, és úgy tűnik, mintha ez nem számítana a világon – mondta. Ez szerinte azért lehet így, mert a liberális megközelítés úgy próbálja beállítani a kereszténységet, illetve a keresztény demokráciát, mintha az jogfosztáson alapulna. „Ebbe a hamis narratívába nem fér bele a valóság, méghozzá az, hogy jelenleg a kereszténység a világon a legüldözöttebb vallás” – hangsúlyozta Azbej Tristan.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!