Ferenc pápa köszönetet mondott Magyarországnak az üldözött keresztények megsegítéséért

„Szeretnék köszönetet mondani önöknek a világban, különösen is a Szíriában és Libanonban élő sok megpróbáltatásnak kitett, konkrét segítségért” – fogalmazott magyarországi apostoli látogatása során Ferenc pápa a Karmelita-kolostorban elmondott beszédében. Az egyházfő ezekkel a szavakkal fejezte ki köszönetét a magyar kormánynak az üldözött keresztények megsegítéséért, a Hungary Helps Program keretében végzett tevékenységéért. 

A magyar program a világ több mint 50 országában, mintegy egymillió üldözött vagy más humanitárius válsághelyzetbe került ember számára nyújtott segítséget a szülőföldön maradáshoz iskolák, kórházak és az infrastruktúra fejlesztésével. A Szentatya által kiemelt két országban, a háború, keresztényüldözés és földrengés sújtotta Szíriában valamint a migráció, gazdasági válság és a 2020-as bejrúti kikötői robbanás által sújtott Libanonban a magyar kormány humanitárius gyorssegélyekkel, tanulmányi ösztöndíjprogramokkal és a keresztény otthonok, templomok és intézmények újjáépítésének támogatásával nyújtott segítséget.

Ferenc pápa, Azbej Tristan, Semjén Zsolt, Rétvári Bence

A program Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter által áprilisban bejelentett idei támogatásai jelentős részben a szíriai és a libanoni keresztények helyzetének javítását célozzák, melyek egyebek mellett az Iszlám Állam terrorszervezetei elől menekülő ninivei keresztény és jazidi lakosság támogatására, a szíriai menekültek hazatérését segítő szociális program által támogatott közösségek megsegítésére, valamint az iraki, szíriai, libanoni egyházak támogatására irányulnak.

A Hungary Helps hazánk nemzetközi segítségnyújtási programja. A magyar kormány 2017-ben azzal a céllal indította el a segítő Magyarország programját, hogy támogatásával megóvja azokat a közösségeket, amelyeket vallási vagy más üldöztetés, erőszak, katasztrófák vagy a migráció hatásai fenyegetnek. Magyarország határozottan kiáll a vallásszabadság és a keresztény kultúra védelme mellett.

A Hungary Helps Program alapelve, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt idehozni.

A program korábban – Ferenc pápa jelenlétében – a közel-keleti és az afrikai üldözött keresztény közösség elismerését is kivívta. 2021-ben Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár is részt vett a keresztény politizálás lehetőségeiről szóló római találkozón, ahol a pápai audiencián a Szentatyával folytatott beszélgetéséhez csatlakozott a szintén ott tartózkodó II. Efrém Ignác szír ortodox pátriárka. A közel-keleti keresztény vezető méltatta a katolikus egyházfőnek a magyar kormány üldözött keresztények melletti kiállását. Arról is beszélt, hogy

a magyar segítség nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Szíriában és Irakban az Iszlám Állam, illetve más dzsihadisták által üldözött keresztények megmaradhassanak vagy visszatérhessenek hazájukba a menekült létből. 

Ferenc pápa elismerése jeleként már korábban megáldotta a Hungary Helps – Magyaroszág segít misszióját.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!