Firtl Mátyás Győr-Moson-Sopron megye új díszpolgára

A KDNP Soproni Szervezete örömmel adja hírül, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Szent István napja és az államalapítás nemzeti ünnepe alkalmából tartott ünnepi díszközgyűlésén Firtl Mátyásnak, Sopron és térsége korábbi országgyűlési képviselőjének, a megye korábbi alelnökének, a Soproni és Kópházi KDNP szervezetek alapító tagjának, a KDNP Országos Választmánya elnökségi tagjának a megyei közgyűlés legrangosabb kitüntetését: a Megye Díszpolgára Kék Szalag kitüntető címet adományozta.

A KDNP Soproni szervezete mai létét is Firtl Mátyás alapító tevékenységének, majd az immár történelemnek számító, nehézségek közötti kiállásának, elvhűségének köszönheti. A KDNP Soproni Szervezete büszke arra, hogy alapítótagjaként ma is tagjai sorában tudhatja képviselő urat.

Győr-Moson-Sopron Megye Díszpolgára kitüntető címet Firtl Mátyás a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tagjaként, majd alelnökeként és általános alelnökeként a megyei közgyűlésben több területen is elhivatottsággal teljesítette a rábízott küldetés elismeréseként vehette át a győri Esterházy-palotában.

Így a szociális területet felügyelő megyei önkormányzati tisztségviselőként mindig jó szívvel és érző lélekkel és elszánt tenni akarással fordult az elesettek felé. A rászorulók, az elesettek, a fogyatékkal élők életkörülményeinek folyamatos jobbá tételét segítő, vállalt szolgálata során mindig is érvényre juttatta azt a meggyőződését, hogy egyéni sorsokról, megoldandó élethelyzetekről, lélekkel érző, értékes és a közösség számára nélkülözhetetlen embertársainkról úgy kell gondot viselnünk, hogy abban minden esetben a tisztelet, a megbecsülés, a személyes és közösségi felelősségérzet, a felebaráti szeretet jusson érvényre.

A keresztény konzervatív polgári értékrend markáns képviselete és az emelletti személyes elkötelezettsége révén a Megyei Közgyűlésben a szociális terület mellett az egészségügyi, valamint az egyházak, a civil szervezetek és a nemzetiségek felügyeletét, majd a területfejlesztés területét is a rá jellemző felkészültséggel, felelősséggel és körültekintő alapossággal látta el abban az időszakban is minden lehetőséget megkeresve és kihasználva, amikor ellenzékiségből kellett ezeket működtetni és fejleszteni.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat általános alelnökeként a lehető legtöbbet tette azért, hogy a szociális és egészségügyi ágazatokban élő és az ott dolgozó emberek életkörülményeit folyamatosan jobbá tegye, amely elhatározásból létrehozta a Napraforgó Közalapítványt.

A szociális területen elvégzett munkája elismeréséül 2003-ban az ÉFOÉSZ Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete Ezüstlánca díjat kapta az értelmi fogyatékossággal élő emberek érdekében végzett kimagasló munkájáért, 2004-ban az Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége Frim Jakab Emlékérem Arany Fokozata elismerést adományozott, mint megyei általános alelnöknek.

A területfejlesztés területén meghatározó szerepe volt jelentős infrastrukturális fejlesztések lehetőségeinek, körülményeinek megteremtésében, ezek megvalósítása előmozdításában: (így az M85 gyorsforgalmi út, a GYSEV regionális vasút-korszerűsítések, illetve – fejlesztések, a gönyűi kikötő vagy a péri reptér tekintetében). Átfogó szemléletű szakmaisággal képviselte minden nemzetközi és hazai fórumon a regionális, térségi infrastrukturális beruházások szükségességét, abban a meggyőződésben, hogy ezek a térséggel együtt az egész közép-európai régióra pozitív hatást gyakorolhatnak a gazdaságélénkítés tekintetében.

A régiófejlesztésben, majd uniós szakmapolitikai tevékenysége során hasznosuló nemzetközi kapcsolatépítés és –együttműködés folyamata során részt vett az EuRégió West/Nyugat-Pannónia Munkacsoport, az Alpok-Adria Munkaközösség, a Duna-menti Tartományok Munkaközösség, a Centrope munkacsoportok munkájában, ahol a megyét, a térséget folyamatosan a leghitelesebb szakmaisággal képviselte, hasonlóképpen a Pozsony Megyével kiépített kapcsolatban.

Jelentős szerepe volt a térségi, majd a későbbi országos nemzetiségi politika alakításának azzal, hogy a Győr-Moson-Sopron Megyei Nemzetiségi Konzultatív Tanács elnökeként képviselte azt, hogy a közgyűlés akkor még nem kötelező feladatként fordított figyelmet a nemzetiségek támogatására.

A 2005 és 2018. közötti időszak Sopron választott egyéni országgyűlési képviselőjeként a modern parlamentarizmus történetében a leghosszabb ideig betöltött egyéni mandátummal rendelkező képviselő.

Három- és egy töredék-cikluson keresztüli – választói akarattal ismételten és folyamatosan megerősített felhatalmazás – az értékelvű közéleti szerepvállalás hitelesítése és elismerése, amely során a politikusi hivatást Firtl Mátyás a legnemesebb értelemben a közjó előmozdítása küldetésének, szolgálatnak tekintette.

Elvei között szerepelt a rendszerváltozás beteljesítése, az 1956-os szabadságeszmék érvényre juttatása, majd Magyarország, értékelvű, Szent István-i alapokon történő újjáteremtése és –építése,emelkedő pályára állítása. *A magyar és az európai értékrend egyik legfontosabb eleme a kereszténység egyetemes, megmaradást, közösséget formáló és fejlődést biztosít, jövőt építő szellemi értéke.

Szolgálata középpontjában a magyar emberek érdeke állt, a magyar nemzet megmaradása, amelynek érdekében történelmi feladatot és hivatást teljesít be.

Firtl Mátyás az elismerés átvételekor gróf Széchenyi Istvánt idézte, megköszönve a kitüntető elismerést és az ünnep alkalmával minden kitüntetett elismerését annak a közösségnek, amelynek tagja volt: ,,Minden becsületes szívnek legszentebb a hon”.

Őszinte elismeréssel, szeretettel és tisztelettel gratulálunk Firtl Mátyásnak, kívánunk további, jó egészségben, a közösség szolgálatában eltöltött éveket!

A KDNP Soproni Szervezete és elnöksége nevében:

Tóth Éva
elnök

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!