Főhajtás Kalota József befejezett szolgálata előtt

Elhunyt Kalota József protopresbiter, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus – Magyarországi Orthodox Excharhátus rendszerváltoztatás utáni történetének alakítója. Betegségét méltósággal viselve, életének 70. évében, január 20-án tért meg az Atyai Házba.

Papi szolgálatának évei alatt sokat tett közösségéért, része volt abban, hogy a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus megvethette magyarországi működésének alapjait. Jelen lehetett 2000-ben azon az egyháztörténeti jelentőségű ünnepen, amikor Budapesten, a Szent István-bazilikánál Bartholomaiosz pátriárka kihirdette, hogy immár a keleti egyházak is szentként tisztelik István királyunkat.

Betegsége már nem engedte számára, hogy ott legyen a Patriarchátus budapesti székházának átadásán az elmúlt év augusztus 20-án, amikor Bartholomaiosz pátriárka jelenlétében Arszeniosz metrolpolita köszönetet mondott a magyarországi közösségben végzett lelkipásztori szolgálatáért. Papi és közösségmegtartó munkáját Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatára a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével ismerték el 2011-ben.

Kalota József, a Magyarországi Egyházak Ökukmenikus Tanácsa (MEÖT) alelnökként, évekkel ezelőtt az Ökumenikus Imahéten így imádkozott: „A keresztény ember élete szüntelen csoda. Csoda a megtérése, bűnbánata, a belső megvilágosodása, megigazulása, lelki fejlődése, missziós hivatása, az önzetlen szeretet cselekedeteinek gyakorlása”.  Ez éltette papi szolgálatát Beloianniszban, Budapesten és ott ahová egyháza szólította.

Lelkét a Mindenható Isten irgalmába ajánljuk!

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!