Fölényesen vezet a Fidesz-KDNP szövetség

A Tárki Társadalomkutatási Intézet áprilisi pártpreferencia-kutatása szerint nem történt lényegi elmozdulás a pártok támogatottságában az elmúlt egy hónapban. Az intézet által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a havi rendszeres pártpreferencia-kutatásuk alapján a felnőtt lakosság körében a választások óta eltelt egy évben fölényesen vezet a Fidesz–KDNP szövetség a többi parlamenti párt előtt, bár a tavalyi év utolsó hónapjai óta egyértelműen csökken a kormánypártok támogatottsága. Az ellenzéki pártok támogatottsága kismértékben növekedett csak ez idő alatt, a bizonytalan szavazók és a pártválasztásukat eltitkolók aránya viszont ennél erősebben nőtt, így mostanra a választásra jogosultak csaknem fele nem tudja vagy nem mondja meg, hogy kire szavazna egy most esedékes parlamenti választáson.

Az elmúlt egy hónapban nem történtek jelentős változások ebben a trendben a kutatók szerint. Az ezer ember megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a Fidesz–KDNP szövetség szavazótábora a teljes felnőtt lakosság körében a márciusi 30 százalékról 29 százalékra, a szocialista párté pedig 11 százalékról 12 százalékra módosult áprilisra, azaz lényegében nem történt változás az elmúlt egy hónapban. A kutatás szerint a bizonytalanok és nem válaszolók aránya sem változott: márciusban a választópolgárok 45 százaléka, áprilisban pedig 44 százaléka sorolható ide.

A pártválasztók körében sem történt lényegi elmozdulás: a Fidesz–KDNP szövetség támogatottsága a márciusi 55 százalékról 53-ra csökkent, miközben az MSZP-é 21-ről 22-re nőtt. Maradt tehát a 2010 decembere óta megfigyelhető trend, miszerint a kormánypártok szavazótábora a teljes népességen és a pártválasztókon belül is egyaránt számottevő mértékben (14 és 15 százalékponttal) csökkent, míg ezalatt az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében lényegében változatlan, a pártválasztók körében pedig 5 százalékponttal nőtt.

A másik két parlamenti párt támogatottsága lényegében nem változott: a Jobbik tábora a teljes népesség körében 7 százalék, a pártválasztók körében pedig 13 százalék, ami mindkét körben 1-1 százalékpontos csökkenést jelent márciushoz képest. Az LMP a teljes népességen belül 6 százalékra számíthatna egy most vasárnapi választáson, ami 1 százalékponttal magasabb a márciusi támogatottságukhoz képest, míg a pártválasztók körében szimpatizánsaik aránya az elmúlt havi 8-ról 10 százalékra nőtt – áll a közleményben.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!