Folytatódik a konzultáció a szakszervezettel

Folytatja az oktatási államtitkárság a konzultációkat a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) – mondta Hoffmann Rózsa az érdekvédelmi szervezettel folytatott hétfői budapesti megbeszélése után. Az oktatási államtitkár újságírók előtt kifejtette: az egyeztetésen a pedagógus-életpályamodellről, a munkaidőről és a fenntartással kapcsolatos elképzelésekről is szó volt. Hoffmann Rózsa további kérdésre elmondta, hogy a pedagógus-életpályamodellt a közoktatási törvény részévé tették. A sajtótájékoztatón elmondta: az oktatási államtitkárság szándéka szerint a köz- és a felsőoktatási törvény is még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés elé kerülhet.

A felek kitértek a pedagógusok munkájának az ellenőrzésére is. Hoffmann Rózsa ezzel kapcsolatban azt mondta, úgy érzi, megnyugtatóan sikerült tisztázni, hogy nem fenyegeti a pedagógusokat az a veszély, hogy az ellenőrzés és a minősítés ellenük irányuljon. A munkájuk javítása, az eredményesség növelése a cél. Az államtitkár a konzultációt jó hangulatú, kemény, szakmai megbeszélésként jellemezte.
    
Hoffmann Rózsa további kérdésre elmondta, hogy a pedagógus-életpályamodellt a közoktatási törvény részévé tették. Az államtitkárság korábbi elképzeléséről, amely heti 32 órát írt volna elő az iskolában kötelezően eltöltendő időként a pedagógusoknak, még nincs döntés. Ez tárgyalási alap, lehetőség, hozzátéve: a pedagógusok munkaidejét mindenképpen az iskolában töltött időn keresztül kívánják szabályozni. Így látják megoldhatónak, hogy az általános iskolás korú gyerekek ne maradjanak felügyelet nélkül.
    
Fideszes polgármesterek azon felvetéséről, hogy ne vegye át az állam az iskolák fenntartását, azt mondta: az állami szerepvállalást mindenképpen növelni kell a közoktatásban. A fenntartói feladat átalakul annak függvényében, hogy az állam a tartalmi szabályozással, a pedagógus munkájának ellenőrzésével és a pedagógusok bérének központi finanszírozásával nagyobb szerepet kap majd. Osztják a polgármesterek azon véleményét, hogy egy-egy iskola felelős gazdájaként szerepet kell kapniuk a közoktatásban, e kérdésben további egyeztetések várhatók a szakemberekkel, polgármesterekkel, de úgy tűnik, alakul a megegyezés – összegzett Hoffmann Rózsa.

Galló Istvánné, a PSZ elnöke a konzultációt értékelve hozzátette: olyan szakértői szintű egyeztetés folyik a jövőben, amely a közoktatás és a szférában dolgozók érdekeit szolgálja. Kérdésre válaszolva elmondta: a vasárnapi, öt ágazati szakszervezettel közösen szervezett demonstráció nem marad el. Galló Istvánné úgy fogalmazott: nincsenek minden kérdésben azonos állásponton az államtitkársággal, de ez még az egyeztetések során csiszolódhat.

Az oktatási államtitkárság szándéka szerint a köz- és a felsőoktatási törvény is még ebben a parlamenti ciklusban az Országgyűlés elé kerülhet. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: a köz- és a felsőoktatási törvényeket megalapozó koncepciók kidolgozása az utolsó stádiumban van. A kormánytól várják az időpontot, amikor konzultálhatnak róla. Ha meglesz a politikai jóváhagyás, gyorsított tempóban folytatódik majd a kodifikáció, és ettől függően kerülhetnek a jogszabálytervezetek a parlament elé. Számításaik szerint ez mindkét törvény esetében még ebben a parlamenti ciklusban megvalósulhat. Arra törekednek - mondta az oktatási államtitkár -, hogy ez minél előbb megtörténjen.    

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!