Fülöp Attila: A kormány feladata az autisták önálló életének támogatása

A kormány fontos feladata, hogy az autistákat támogassa a minél önállóbb életvitelük megteremtésében – jelentette ki az EMMI szociális ügyekért felelős államtitkára.

A kormány fontos feladata, hogy az autistákat támogassa a minél önállóbb életvitelük megteremtésében – erről az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkára beszélt az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) fennállásnak 30. évfordulóján rendezett szombati budapesti szakmai és családi napon.Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára beszédet mond az Autisták Országos Szövetsége fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett szakmai és családi napon a budapesti Andrássy Élményközpontban (2018.12.01. MTI fotó: Balogh Zoltán)

Fülöp Attila a civil szervezet közösségépítő tevékenységét emelte ki. Hozzátette: a kormánynak abban lehet segítő szerepe, hogy önállóságukban és boldogulásukban támogatja az autista embereket.

Ennek legfontosabb lépései közé tartozik az akadálymentesítés és a munkahelyteremtés segítése. Utóbbival a cél az, hogy lehetőleg mindenki a saját keresetéből el tudja tartani magát – hangoztatta az államtitkár.Fülöp Attila

Egle Botond, a díjazott volt tanítványa, az autista embereket segítő személyek munkáját elismerő Senpai díjjal kitüntetett Andorka Gábor, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatója, Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára és Kővári Edit, az AOSZ elnöke (b-j) az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) fennállásának 30. évfordulója alkalmából rendezett szakmai és családi napon a budapesti Andrássy Élményközpontban (2018.12.01.  MTI fotó: Balogh Zoltán)
Rámutatott, az ő életüket segíti a DATA nevű, a mindennapi élethelyzetek hatékony szervezésében, önállóbb kivitelezésében segítséget nyújtó alkalmazás is, amelyhez a kormány 450 millió forint támogatást nyújtott egy uniós projekt keretein belül.

Fülöp Attila elmondása szerint jövőre 69 millió forint állami támogatást kap az AOSZ és várhatóan még igén kiírnak egy újabb, 95 millió forintos keretösszegű pályázatot, amely az érintettek ellátását segítő feladatokat támogatja.