Fülöp Attila: a kormány ösztönzi a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását

A kormány ösztönzi a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását, a cél az, hogy mindenkinek, aki akar és tud dolgozni, legyen munkája - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Kiskunhalason, a Kézmű Közhasznú Nonprofit. Kft. új üzemcsarnokának átadóján.

Fülöp Attila (KDNP), az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára

Fülöp Attila kiemelte, az új csarnokban megváltozott munkaképességűek és fogyatékossággal élők is dolgoznak. Az ő esetükben minden lehetséges támogatást meg kell adni ahhoz, hogy önálló életet élhessenek, ennek első számú eszköze az, hogy legyen önálló munkájuk, jövedelmük, ez megalapozhatja a szociális biztonságukat - tette hozzá.
    
Az államtitkár közölte: a Fidesz-KDNP elmúlt kilencéves kormányzása alatt 18 százalékról 42 százalékra nőtt ennek a célcsoportnak a foglalkoztatása. Mindez azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 150 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon, ez nemzetgazdasági szempontból is meghatározó szám a munkaerőpiacon - mondta, megjegyezve: még legalább ennyi ember van, akit munkához lehetne segíteni.
    
A megváltozott munkaképességűek esetében nem elegendőek a hagyományos munkaerőpiaci eszközök, itt általában több segítség, több állami mentorálás kell - hangsúlyozta az államtitkár, aki kijelentette: továbbra is szeretnének együttműködni mindenkivel ezen a területen.
    
Fülöp Attila kitért arra: a kormány 2019-től bővített járulékkedvezmény-rendszerrel ösztönzi a piaci cégeket megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására. Ez azt jelenti, hogy ilyen foglalkoztatás esetén a járulékot a minimálbér kétszereséig elengedi az állam. A cégek előtt, amelyek nagy számban alkalmaznak megváltozott munkaképességű embereket, október 31-ig áll nyitva az a pályázati lehetőség, amely összesen 43,5 milliárd forinttal segíti a működésüket 2020-ban.
    
Csizi Péter, a Kézmű Kft. ügyvezetője elmondta: cégcsoportjuknak 135 üzeme van az ország több mint száz településén. Kiskunhalason 115 megváltoztatott munkaképességű embert is foglalkoztatnak. A mostani üzembővítés a várossal való jó együttműködésnek is köszönhető. Az új üzemcsarnok egy felújított, volt iskolai tornacsarnokban nyílhatott meg, a varrodában - a Naturtex Kft. megrendelésére - tollas és pelyhes ágyneműket gyártanak majd.
    
Fülöp Róbert (Fidesz-KDNP), Kiskunhalas polgármestere közölte, a város számára fontos, hogy a megváltozott munkaképességűeknek is legyen lehetőségük a jövedelemszerzésre.
    
A Kézmű Kft. terveiben további bővítések is szerepelnek, a város ezekben is partnerséget vállal.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!