Fülöp Attila: Magyarország gondoskodik a nemzetiségekről

Magyarország gondoskodik a nemzetiségekről, segíti és támogatja őket, ez pedig elsősorban olyan intézményrendszert  jelent, amely biztosítja a nemzetiségi nyelv és kultúra megmaradását – mondta a Belügyminisztérium (BM) gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, a KDNP politikusa szerdán Budapesten, a Roma Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjprogram oklevélátadó ünnepségén.

Fülöp Attila közölte, 26 középiskolás kap két évre szóló, havi 30 ezer forintos ösztöndíjat, amely segíti őket az érettségi megszerzésében, és az egyetemre való bejutásban.

A támogatás a jó tanulmányi eredmények megtartása mellett azt is feladatul adja a fiataloknak, hogy „legyenek kovászai” a saját nemzetiségi közösségüknek, éljék meg nemzetiségi mivoltukat

 

 – hangsúlyozta az államtitkár.     

Fülöp Attila az ösztöndíjasokat méltatva azt mondta, hogy jelentkezéseikből olyan határozottság és céltudatosság sugárzik, ami nem mindig van így ebben az életkorban.

Az államtitkár szólt a Belügyminisztérium másik ösztöndíjrendszeréről, az Útravaló pályázatról, amely majdnem 10 ezer hátrányos helyzetű fiatalnak ad segítséget szakma, érettségi vagy diploma megszerzéséhez.     

Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos úgy fogalmazott, a cigány kultúra nem a szegénység, hanem az értékek, a sokszínűség, a szorgalom és a kitartás kultúrája, az ösztöndíjasok tehetsége és szorgalma is ezt bizonyítja.     

A pályázat nyertesei példaképekké válhatnak nemcsak a tanulmányi eredményeikkel, hanem az életmódjukkal, az életvitelükkel is, és belőlük nőhet ki majd a leendő roma elit – tette hozzá a kormánybiztos.    

Sztojka Attila azt hangoztatta, a fiatalok azt is bizonyítják, hogy a nemzetiségi oktatás - a kritikák ellenére - egyértelműen minőségi oktatást jelent.     

Egy ország akkor tud az esélyek országává válni, ha a tehetségnek és a szorgalomnak teret ad, ez pedig úgy lehetséges, ha az anyagi nehézségek senkinek sem állják útját – mutatott rá a kormánybiztos.     

A Roma Nemzetiségi Tanulmányi Ösztöndíjra roma nemzetiségi középiskolába járó, legalább 4-es tanulmányi átlagot elérő tanulók jelentkezhetnek. 

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!