Gaal Gergely: Megújult a Törökszentmiklós-Martfű összekötő út egy szakasza

A Magyar falu programban, mintegy bruttó 440 millió forint hazai forrás felhasználásával újult meg a 4629-es, Törökszentmiklós-Martfű összekötő út mintegy 2,8 kilométeres szakasza Kengyelnél – közölte a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítésért felelős miniszteri biztosa, a KDNP országos választmányának titkára szerdán Kengyelen.

Gaal Gergely a beruházás ünnepélyes átadásán úgy fogalmazott, hogy nemzeti elkötelezettség, határozott cselekvés és világos célkitűzések egy felelős kormányzás legfőbb tulajdonságai a nehéz időszakokban és a békés építkezés idején egyaránt. Hozzátette: az elmúlt tizenkét évben ez volt tapasztalható a vörösiszap-katasztrófa, az árvíz, a járvány idején ugyanúgy, mint a rendkívüli mértékű családtámogatások, a soha nem látott nemzeti építkezés vagy a vidékfejlesztés révén.

Gaal Gergely, a Miniszterelnökség helyi szintű és hazai forrásból megvalósuló településfejlesztési programok összehangolásáért és népszerűsítésért felelős miniszteri biztosa, a KDNP országos választmányi titkára a Törökszentmiklóst Martfűvel összekötő út mintegy 2,8 kilométeres szakaszának átadóünnepségén Kengyelen 2022. március 9-én. Fotó: MTI/Mészáros János

Míg a 2010 előtti időszakban a baloldali kormányok részéről a vidék leépítése, a vidéki emberek lenézése volt tapasztalható - folytatta -, addig az elmúlt években korábban soha nem látott módon gyarapodtak, erősödtek a kistelepülések. Hozzátette: a kistelepülések ma már sokkal bátrabban mernek tervezni. Ebben nem kis szerepe van azoknak a kormányzati programoknak, amelyek zászlóshajója a 2019-ben indult és rendkívül eredményes Magyar falu program – közölte.

A magyar települések 91 százaléka ötezernél kevesebb lakosú, 2887 település érintett a Magyar falu programban - ismertette. A program négy fő pillére közül az egyik a kistelepülési pályázati támogatások rendszere, amelyből kisebb léptékű beruházások valósulnak meg. A második a falusi csok, amellyel már 28 ezernél több magyar család otthonteremtését segítették, több mint 150 milliárd forint értékben. További pillére a programnak a falusi kisvállalkozások, elsősorban a kisboltok támogatása, valamint a vállalkozás-újraindítási program. A falusi útalapnak köszönhetően 3000 kilométernyi út újult meg eddig, és idén további 1500 kilométernyi fog korszerűsödni - sorolta Gaal Gergely.

A magyar gazdaság teljesítőképessége nőtt, a Magyar falu program támogatásai hazai forrásból valósulnak meg – közölte.

Jász-Nagykun-Szolnok megyébe a program során 5,2 milliárd forint támogatás érkezett az elmúlt években, a megye 4-es számú választókerületébe pedig több mint 1,5 milliárd forint. Ezeknek a programoknak folytatódniuk kell: ennek egyetlen biztosítéka, ha továbbra is az a politikai közösség vezeti az országot, amelynek fontos a magyar vidék felemelése; nincs magyar jövő magyar vidék nélkül- hangoztatta.

Herczeg Zsolt (Fidesz-KDNP), Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületének kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltje, Mezőtúr polgármestere azt mondta: számos fejlesztés valósult meg az elmúlt időszakban a térségben európai uniós, illetve hazai forrásból, és több pályázati lehetőségük lesz az önkormányzatoknak, a térségnek a jövőben is.
Szólt arról, hogy az M4-es és M44-es út is elérte a térséget – tette hozzá.

Hubai Imre (Fidesz-KDNP), a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a megyei önkormányzat a top és top plusz programban is prioritáskén tekintett az útfejlesztésekre. Az Európai Unió top plusz programra vonatkozó döntéséig nemzeti finanszírozással Magyarország elindította a program útfejlesztési fejezetét is. A Magyar Közút megyei igazgatósága mintegy 13,6 milliárd forintból fejlesztheti a külterületi utakat, az önkormányzatok pedig több mint 6 milliárd forintból a belterületi utakat - közölte, hozzátéve: további forrásnövekmény várható, ebben az évben mintegy 2,4 milliárd forint. Szólt arról is, hogy az előző időszakban a top programból csaknem 500 millió forint érkezett Kengyelre.

Gál József (független), a több mint 3500 lakosú Kengyel polgármestere üdvözölte a beruházást, amelynek köszönhetően kényelmesebben, gyorsabban megközelíthetők. Hozzátette: nő a község lakossága, egyre vonzóbb Kengyel a terület- és településfejlesztési operatív program (top) és a Magyar falu program számos nyertes pályázatának. Bíznak abban, hogy elkészül majd a 4629-es út Kengyel és Törökszentmiklós közötti szakasza is, megújulnak a belterületi utak is, és megépül a Tiszatenyőt Martfűvel összekötő kerékpárút is.

Kovács Péter, a beruházó Magyar Közút Nonprofit Zrt. Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatója elmondta: a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt. kivitelezésében megvalósult, szerdán átadott beruházásának köszönhetően nő a forgalombiztonság, az utazási idő is rövidül, javul a lakosok életminősége és a település versenyképessége. Elmondta: tavaly a megyében csaknem 50 kilométernyi szakaszon mintegy 7 milliárd forint értékű felújítás történt. Idén csaknem 20 milliárd forintból mintegy 80 kilométeren várható felújítás a Magyar Közút 1458 kilométeres megyei úthálózatán.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!