A hajléktalanok és a közrend védelmét egyaránt szolgálja az új rendelkezés

2018. október 15-től lép életbe az a hajléktalanokat érintő jogszabályi változás, amely megtiltja a közterületeken életvitel szerűen tartózkodást. A változások célja a hajléktalanok, ugyanakkor a közrend védelme is. A témában Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője tartott sajtótájékoztatót.

 

Juhász Hajnalka elmondta, hogy a hideg beköszöntével mindig nagyobb figyelem fordul a közterületeken élőkre, különösen igaz ez most, a jogszabályi változások miatt, de az ellátó rendszer felkészült, van elég férőhely a hajléktalan ellátásban. Az utcákon, erdőkben, parkokban, kapualjakban élés nem emberhez méltó, és nem csak nem méltó az emberhez, hanem életveszélyes is.

Kötelességünk, hogy segítséget nyújtsunk a nehéz helyzetben lévő embertársainknak. A hajléktalan ellátás felkészült az október 15-től életbe lépő változásokra, több mint 19 ezer férőhely  van, amely a legnagyobb téli krízis idején is elegendőnek bizonyult. A hajléktalanellátó helyeken ágy, tisztálkodási, mosási lehetőség és egészségügyi szolgáltatás is várja a rászorulókat. Nem a büntetés, hanem a segítségnyújtás, az emberhez méltó elhelyezés a cél.

A kormány idén 9,1 milliárd Ft-ot biztosít hajléktalan ellátásra, ezen túl még további 300 millió forinttal bővül a hajléktalan-ellátási kapacitás, például az ellátó helyek hosszabb nyitva tartással tudnak működni és más típusú ellátás is létrejön az első befogadóhelyek létrehozásával.

Az országban több mint 240 szervezet foglalkozik hajléktalan-ellátással, folyamatos a párbeszéd a legnagyobb szeretetszolgálatokkal, szakmai szervezetekkel, hogy tovább javítsuk az ellátás feltételeit.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!