Hamarosan elkészül a családvédelmi törvény normaszövege

Nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak a gyermeket vállalók az egyszázalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben a jelenleg egyeztetés alatt álló családvédelmi törvény tervezete szerint – tudta meg az MTI kormányzati forrásból. A javaslat újragondolná a család fogalmának definícióját is, és külön említik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket. A személyi jövedelemadózás kapcsán figyelembe vett összevont adóalapot a gyermek nevelésével együtt járó költségekkel szeretnék csökkenteni, ez lenne a családi kedvezmény. Harrach Péter azt mondta, a normaszöveg hamarosan elkészül. Hozzátette: a törvénytervezetet benyújtó képviselők a kormány képviselőivel folyamatosan egyeztetnek.

A várhatóan 2012. január 1-jén életbe lépő törvény újragondolná a család fogalmának definícióját. A jelenleg egyeztetés alatt álló törvénytervezet szerint a család azon személyek gazdasági és érzelmi közössége, amelyben legalább két személy egymással egyenesági rokonságban áll. A javaslatban az egyszülős családokat sem szeretnék kirekeszteni a fogalom hatálya alól, azaz nem a két szülő lesz az előfeltétele a család meglétének. A törvénytervezet szerint nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak azon szülők, akik gyermeket vállaltak. Az MTI úgy tudja, hogy ezt az 1 százalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben képzelnék el.

A szövegtervezetben külön kategóriaként nevesítik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket, a gyermeket egyedül nevelő, illetve a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülőket. A nagycsaládosok ilyen kiemelése az MTI értesülése szerint újdonság lenne, mert bár jelenleg is jár pótszabadság nekik, a kétharmados családvédelmi törvény komoly garanciát jelentene számukra. A munka törvénykönyve eddig nem említette külön a fogyatékos és tartósan beteg gyermeket nevelő munkavállalókat. Az MTI információi szerint a személyi jövedelemadózás kapcsán figyelembe vett összevont adóalapot a gyermek nevelésével együtt járó költségekkel szeretnék csökkenteni, ez lenne a családi kedvezmény. A csökkentés változna az adott család gyerekszámától, a tervek szerint a három- vagy több gyermek nevelése esetében az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke magasabb lenne. A kiszámíthatóságot garantálná a javaslat szerint, hogy az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke nem lehet alacsonyabb az előző évre megállapítottnál.

Hasonló rendelkezést terveznek a szülési juttatásokra és a gyedre is, azaz a biztosítotti jogviszony alapján járó ellátásokra. A további kiszámíthatóságot erősítené, hogy az elfogadott törvény esetleges későbbi kedvezőtlen irányú változtatására egyéves felkészülési idő bevezetését rögzítenék.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MTI kérdésére elmondta: a törvénytervezetet benyújtó képviselők a kormány képviselőivel folyamatosan egyeztetnek. A normaszöveg hamarosan elkészül. Kiemelte: a sarkalatos törvény az eddig megszületett családpolitikai döntéseket tartalmazza, és megjelöli a következő években követendő célokat, az egyszerű többséget igénylő törvények kereteit. Részletkérdésekbe nem megy bele, „ezért én megelégszem azzal, hogy a nyugdíjrendszer figyelembe veszi a gyermeknevelést”. Hogy milyen módon, az egyrészt nem dőlt el, másrészt nem ebbe a törvénybe tartozik.
  

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!