Hargitai János: Milyen intézkedésekkel tudja megvédeni a kormány a magyar gazdaságot?

Hargitai János (KDNP) arról kérdezett az Országgyűlésben, milyen intézkedésekkel tudja megvédeni a kormány a magyar gazdaságot. Közölte, amikor tervezték az idei költségvetést, akkor nem ilyen helyzetre készültek. A koronavírus-járvány minden gazdaságpolitikai törekvésünk újragondolását is feltételezi - hangoztatta.

Hargitai János országgyűlési képviselő, a KDNP ügyvezető alelnöke, az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke
    
Tállai András államtitkár válaszában elmondta, a koronavírus-járvány következményeit gazdasági szempontból még nem látják. A kormány eddig meghozott döntéseivel adófizetési moratóriumot vezetett be a már bajban lévő vállalkozásoknak, például a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatások területén. Nem kell szociális hozzájárulási adót, azaz járulékot fizetni 15 ezer vállalkozás mintegy 300 ezer foglalkoztatottja után - magyarázta. Hozzátette: 81 ezer vállalkozásnak nem kell fizetnie a kisadózó vállalkozások tételes adóját, azaz a katát.
    
Közölte, felfüggesztik az adóvégrehajtásokat is, vagyis átmenetileg nem kell a lejárt adótartozást megfizetni. Segítséget fog jelenteni a Magyar Nemzeti Bank likviditási programcsomagja is - mondta.