Harrach Péter a csaló termékbemutatók elleni küzdelemről és az ingatlanárverezésről is beszélt Szegeden

A KDNP számára kiemelten fontos a rászorulóknak, a nehéz helyzetbe került embereknek való segítségnyújtás – jelentette ki Harrach Péter Szegeden. A párt alelnöke hangsúlyozta: a hagyományos európai, keresztény értékek képviseletét igyekeznek megvalósítani.

A hagyományos európai értékeket képviselve

A Kereszténydemokrata Néppárt törekvéseit ismertetve szegedi sajtótájékoztatóján Harrach Péter alelnök, parlamenti frakcióvezető hangsúlyozta: a hagyományos európai értékek képviseletét igyekeznek megvalósítani. Ez Harrach Péter szerint a mai világban nem könnyű feladat. Világnézeti pártként ugyanakkor kiállnak a keresztény értékek, az emberi méltóság védelme és a közösségek fontossága mellet. „Amikor mi társadalmi felelősséget gyakorolunk, akkor nem kirekesztőek vagyunk, hanem az egész társadalmat igyekszünk szolgálni” – szögezte le a KDNP alelnöke, parlamenti frakcióvezető. 

Az említett területen a KDNP a közelmúltban több lépést is tett, ezek közül Harrach Péter elsőként egy már befejezett, eredményes kezdeményezésükről szólt. Elmondta, hogy az árubemutatók kapcsán számos visszaélésről szereztek tudomást, bizonyos „vállalkozások” főként időseket csaptak be, s nagy haszonra tettek szert a zömmel nyugdíjasok kifosztásával. A KDNP törvénymódosítást kezdeményezett, ennek hatására 3 jogszabály is változott, így most már visszaszorultak ezek az árubemutatók. Megjegyezte, a csalók persze leleményesek, de az ilyen típusú ügyek immár a rendőrség hatáskörébe tartoznak. A kisebbik kormánypárt kezdeményezte azt is, hogy a bírósági végrehajtások során az ingatlanok árverezésében változások történjenek. Harrach elmondta, az ellen léptek fel, hogy kifosszák a mindenüket elvesztett embereket. Ennek köszönhetően immár nem lehet ingatlant annak becsértéke 70 százalékáért elárverezni, hanem 100 százalékról indul a kikiáltási ár. „Ha már kénytelenek elveszteni az otthonukat, akkor legalább utána ne kelljen kezelhetetlen adóssággal szembenézniük” – magyarázta az intézkdés lényegét a KDNP alelnöke.

Kettős felelősség a migráció terén

A migrációval kapcsolatban megjegyezte, álláspontjuk nem változott, a kettős felelősség elvét képviselik. Ez azt jelenti, hogy önvédelmet kell gyakorolni a migrációs nyomással szemben, miközben a segítségre szoruló embert lehetőség szerint segíteni kell. Hozzátette, a leghatékonyabb segítség a kibocsátó országokban érheti ezeket az embereket. Újságírói kérdésre leszögezte, az Európai Unió rendelkezései kötelezik hazánkat a schengeni határok megvédésére. Ugyanakkor önellentmondás van abban, hogy a schengeni határok védelmét jogszabály írja elő, miközben egyes nyugat-európai országok elképzelése szerint ellenőrzés nélkül kellene beengedni az embereket az EU területére. Harrach Péter szerint nem biztos, hogy a jó úton járunk akkor, amikor Törökországra bízzuk a schengeni határok megvédést, ráadásul az országgal kötött EU-s szerződés ingataggá vált. Leszögezte: hazánk a külső határok fizikai és jogi védelmével hatékony védelmet biztosít az migránsok ellenőrizetlen beáramlásával szemben.

Szegedi MSZP és a pártlogika

A sajtótájékoztatón Haág Zalán, a KDNP szegedi elnöke, közgyűlési frakcióvezetője azt mondta: a párt Szegeden is törekszik arra, hogy a szociálisan rászorulókat, időseket, a magyar családokat segítő intézkedéseket kezdeményezzen. Volt olyan terület, ahol sikerült eredményt elérni – ilyen volt a kismamabérlet bevezetése a szegedi közösségi közlekedésben –, ám a legtöbb esetben a szocialista városvezetés a pártlogika mentén működik, és nem engedi a kereszténydemokrata javaslatok elfogadását. Így a fontos szociális missziót ellátó történelmi egyházaknak korábban juttatott egyházi keretet eltörölte, és az ennek visszaállítására irányuló KDNP-s javaslatokat folyamatosan lesöprik a szegedi közgyűlés asztaláról.

Harrach Péter a sajtótájékoztatót követően a Csongrád megyei KDNP hagyományos, nemzeti ünnepünkhöz kapcsolódó bankettjén vett részt Szegeden.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!