Harrach Péter: Milyen béremelések várhatóak az egészségügyben?

Harrach Péter az egészségügyben megvalósuló béremelésekről kérdezett az Országgyűlésben.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezető-helyettese, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, a Népjóléti Bizottság tagja

Felidézte, hogy a járvány a magyar egészségügy számára az utóbbi évtizedek legnagyobb kihívását jelentette.
Az egészségügyi dolgozók megfeleltek a kihívásnak - rögzítette.
    
A járvány mostani szakaszában is szükség van olyan intézkedésekre, amely az orvosok helytállását ismeri el - mondta, majd az orvosi béremelés mellett kitért az ápolók és szakápolók - harmadik ütemben történő - novemberi béremelésére is, amely növekmény összességében eléri a 72 százalékot.
    
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejtette: a béremeléseknek köszönhetően 2022-ben egy ápoló átlagosan két és félszeresét keresi annak, mint 2016 előtt. Ezzel sem jön el a kánaán, nagyon alacsonyak voltak a bérek, de ilyen jelentős mértékű béremelésre azelőtt nem került sor - állapította meg. Az orvos béremeléssel összefüggésben kiemelte a szakmai konszenzust. Közlése szerint a kamara három javaslata közül a legnagyobb emelést tartalmazót hagyták jóvá.
    
Az új egészségügyi szolgálati jogviszonyt pedig egy olyan kerettörvény rögzíti, ami lehetőséget ad a még fennmaradó vitás kérdések rendezésére - hangsúlyozta.