Harrach Péter: Vissza kell venni a liberálisok által kisajátított gondolatokat!

Harrach Pétert, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetőjét kérdezte a Vasarnap.hu Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde után.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője

– Orbán Viktor beszédének kulcsszava a „keresztény szabadság” volt. Frakcióvezető úr mit gondol erről a kifejezésről?

– Ez a beszéd két dologról szólt: a jövőről és az eszmékről. Az utóbbi kategóriába tartozik a keresztény szabadság kérdése.

Nagyon fontos, hogy a liberálisok által kisajátított gondolato(ka)t visszavegyük. Ez jelen esetben hangsúlyosan vonatkozik a szabadságra, de ugyanígy az emberi jogokra, illetve a teremtésvédelemre, klímavédelemre is. Ez utóbbi kettő esetében folyamatosan próbálunk lépni a KDNP nevében, hiszen mi az emberi jogok értelmezésénél mindig a felelősséget tesszük a jog mellé, illetve a teremtésvédelmet illetően egy keresztény értelmezést vezetünk be – pontosabban újítunk meg, hiszen ennek a gondolatnak keresztény gyökerei vannak.

Nagyon fontos, hogy erre az aktuális kihívásra hiteles keresztény választ tudjunk adni. Ahogyan a pápai dokumentumokban olvashatjuk, ez a válasz egyértelműen arról szól, hogy az embernek a felelősségét, minden értelemben érvényesülő felelősségét vegyük figyelembe. Tehát úgy érzem, hogy a miniszterelnök úr gondolatai a keresztény szabadságról, politikai felelősségről és a jövő építésről egyértelműen összhangban vannak a kereszténydemokrata elvekkel.

– A miniszterelnök egy keresztény állam képét is felvázolta. Hol lehet szerepe ebben a KDNP-nek?

– A KDNP szerepe részben abban van, hogy az elvi kérdéseket egyértelműen megfogalmazza, valamint felvesse, illetve rámutasson azokra a fontos részletkérdésekre, amelyek – a liberalizmussal szemben – a mi szemszögünkből adhatnak válaszokat aktuálpolitikai kérdésekre.

Tehát az emberi jogok és a teremtésvédelem kérdésére keresztény válaszokat kell adni; ugyanígy régi-új értelmezést kell adni a demokráciának, amelynek szintén keresztény gyökerei vannak.

– Ön szerint a fiataloknak mit üzent Orbán Viktor?

– Ha engem kérdez, én irigylem őket, nemcsak a koruk miatt, hanem azért is, mert nagy lehetőségek előtt állnak, hiszen egy ilyen korszak építésében részt venni nagy kihívás. Örülök, hogy ez számukra megjelenik mint lehetőség.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!