Hollik István: A CEU ügyét csak Soros személyes konfliktusának tekinti az Egyesült Államok

Csak a bevándorláspárti balliberálisok sivalkodnak a Soros-egyetem Budapestről való részleges elköltözése miatt - mondta el Hollik István a 888.hu-nak nyilatkozva. A kormányszóvivő felhívta a figyelmét mindenkinek, aki a magyar kormánynak nem hisz ebben az ügyben, hogy ők higgyenek az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének, David Cornsteinnek, aki a napokban azt mondta, hogy a CEU ügyének semmilyen köze sincs a tanszabadsághoz.

Vincze Viktor Attila: Óriási sivalkodás indult be a Soros-egyetem részleges távozása miatt. A minden érdemleges érvet nélkülöző balliberális nyafogások azt bizonyítják, hogy helyes úton jár a magyar kormány?

Hollik István (KDNP) kormányszóvivő

Hollik István: Ha megnézzük, hogy kik sivalkodnak, akkor azt láthatjuk, hogy pontosan azok teszik ezt, akik egyébként a bevándorlás kérdésében egyetértenek és támogatják Soros Györgynek a bevándorláspárti elképzeléseit. Senki más nem sivalkodik a CEU miatt.

Vincze Viktor Attila: A részben Soros tulajdonában lévő The New York Times a Soros-egyetem kapcsán nem hazudtolta meg magát, és szép példát hozott a Magyarországgal szemben a nemzetközi ballib sajtóban szokásos kettős mércére, illetve politikai alapú elfogultságra. Meglehetősen abszurd, hogy az amerikai lap egyik friss cikke diktatúrát vizionál Magyarországra a médiapiaci változások meg többek között a CEU ügy, illetve az illegális migráció elleni magyar fellépés miatt.

Hollik István: Ez a New York Times cikk egy olyan vélemény cikk, amelyben egy nagyon erős politikai állítás szerepel. Ez a politikai vélemény pedig összecseng az elmúlt éveknek azokkal a véleménycikkeivel, amelyek ebben a médiumban jelentek meg. Ezek mindig következetesen támadják Magyarország kereszténydemokrata kormányát. Azt is mondhatnánk, hogy a New York Timestól nem várhatunk többet. Nem várhatunk mást.

Vincze Viktor Attila: Mitől várható, hogy véget érjen a Magyarország ellen a Soros-egyetemmel összefüggésben minden valóságalapot és észérvet egyaránt nélkülöző módon folytatott politikai vádaskodás a nemzetközi és hazai ballib médiának?

Hollik István: Fölhívjuk a figyelmét mindenkinek, aki nekünk, a magyar kormánynak nem hisz ebben az ügyben, hogy ők higgyenek az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének, David Cornsteinnek, aki a napokban nyilatkozva elmondta, hogy a CEU-ügynek semmilyen köze sincs a tanszabadsághoz. Magyarországon az egyetemek szabadok. Ezt nem mi állítottuk, hanem maga a nagykövet mondta. Ő azt is elmondta, hogy szerinte a Soros-egyetem működésével kapcsolatos kérdés ügye az csupán a Soros György és a magyar miniszterelnök közötti vita. Ezzel pedig kódoltan azt is közölte, hogy ebbe a kérdésbe az Amerikai Egyesült Államok nem kíván beleszólni. Amit tehát a balliberális politikai erők állítanak, miszerint a CEU részleges távozása miatt megszűnt volna Magyarországon a tanszabadság, az tehát csak egy olyan elfogult politikai állítás, ami az amerikai nagykövet szerint sem fedi a valóságot.

Vincze Viktor Attila: Már csak azért sem sérülhetett a Soros-egyetem ügye miatt a magyar tanszabadság, mivel az egyetem nagyobbik részét adó Közép-Európai Egyetem továbbra is minden kérdés nélkül Budapesten marad.

Hollik István: Igen a Közép-Európai Egyetem az továbbra is folytatja a képzéseit Budapesten. Az pedig, hogy mi lesz az, ami Bécsbe megy a Soros-egyetemből, az jelenleg teljesen átláthatatlan. De ez nem meglepő, mert a korábban kivételeket élvező CEU-nak az eddigi működése is teljesen átláthatatlan volt. A magyar kormány nem tett mást, mint megpróbált a Soros-egyetem körüli zavaros helyzetére is reagálva a külföldi egyetemek magyarországi működésével kapcsolatban teljesen egyértelmű és kijátszhatatlan szabályokat alkotni. Ezt megtettük, és aki ennek a feltételrendszernek megfelel, azt örömmel látjuk Magyarországon. Viszont törvények felettiséget senki sem kaphat. Még a Soros-egyetem sem, amely ehhez volt hozzászokva az elmúlt több mint egy évtizedben.