Hölvényi György: Alapjaiban kell változtatni az EU és Afrika viszonyán

Az Európai Unió és Afrika kapcsolatát meghatározó egyezmény újratárgyalásáról szól majd az év első felében tervezett EU-Afrika csúcstalálkozó. Jelenleg Afrika segélyekre váró kontinensként jelenik meg a legtöbb európai szemében. Ennek a szemléletnek változnia kellene a hatékony együttműködéshez – mondta az Európai Parlament fejlesztéspolitikai bizottságának kereszténydemokrata tagja, Hölvényi György, aki a közelmúltat értékelte a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában.

Hölvényi György, a KDNP alelnöke elmondta: a járvány miatt nem sikerült megszokott módon tárgyalni és fenntartani a kapcsolatokat. Az EU és Afrika közötti párbeszéd mellett fontos az egyes országok egymás közötti viszonya is és ebben Magyarország rendkívül aktív.

Hölvényi György

Az elmúlt néhány évben érezni lehetett, hogy nyitottság van a V4-ek felé Afrika részéről, hiszen nincsenek olyan ellentétek, mint az egykori gyarmattartó nyugati államokkal. A leginkább megoldatlan kérdés, hogy a segélynyújtó Európa helyett a partner Európa kerüljön előtérbe, ehhez pedig mindkét oldalon változásra van szükség. Egyes afrikai országokban nagyon gyengék a kormányok és nem egy esetben az egyházak látják el az állam feladatait.