Hölvényi György: Folytatni kell a munkát Libanonban

Az Európai Unió választási megfigyelői missziója hétfőn mutatta be a májusban lezajlott választások tapasztalatait és az azok kapcsán megfogalmazott ajánlásokat tartalmazó jelentését Bejrútban.

A missziót vezető Hölvényi György elmondta: „A misszió azért érkezett Libanonba, hogy barátként és partnerként kísérje az ország polgárait a választási folyamat során”. A képviselő kiemelte: „A munka nem zárult le a több mint száz oldalas jelentés átadásával. Az Uniónak az abban megfogalmazott ajánlások mentén párbeszédet kell folytatnia a libanoni partnereivel”.

A május 15-én rendkívül nehéz társadalmi és gazdasági körülmények között megtartott libanoni választásokat az Unió a voksolás napján 167 megfigyelővel követte. Ezután Hölvényi György európai parlamenti képviselő vezetésével a szakértők több mint 120 oldalas szakmai jelentésben összegezték tapasztalataikat és javaslataikat. A libanoni belügyminisztérium meghívására az országba érkező megfigyelők összesen 23 ajánlást fogalmaztak meg libanoni partnereik számára. 

„Az ajánlások szilárd alapot adnak a halaszthatatlan reformokról szóló párbeszédhez” – fogalmazott a KDNP képviselője. Az ajánlások egyebek mellett javaslatot tesznek olyan, tartózkodási hely szerinti választókerületek létrehozására, amelyek a jelenlegi energiaválság közepette elősegítik, hogy azok az emberek is az urnákhoz járulhassanak, akik eddig arra kényszerültek, hogy távoli szülőfalujukban adják le a voksukat. Az ajánlások kiemelten kezelik az országon kívüli szavazatok kérdését is. Jelenleg ugyanis közel ugyanannyi libanoni állampolgár él külföldön, mint az ország határain belül. A külképviseleteken leadott szavazatok tehát döntően befolyásolják a választások végkimenetelét. 

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: „A misszió a libanoni választási rendszerhez kötődő helyi hagyományok ismeretével és figyelembevételével végezte munkáját. Szem előtt tartotta, hogy az ország különböző vallási közösségeinek egyaránt képviseletet biztosító rendszer közmegegyezésen alapszik és az ország stabilitásának egyik záloga”.

Hölvényi kiemelte: „Elengedhetetlen, hogy átlátható, rendszeres párbeszédet folytassunk a misszió ajánlásainak végrehajtásáról libanoni partnereinkkel. Személyesen és EP képviselőként is elkötelezett vagyok ez iránt”.

A képviselő végezetül köszönetet mondott az állami vezetőknek, a civil társadalom képviselőinek és az egyházi vezetőknek, akik hozzájárulásukkal nagyban segítették a jelentés elkészültét.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!