Hölvényi György: Minden stratégiai elképzelés annyit ér, amennyit megvalósítanak belőle

Az Európai Unió Afrika politikájáról adott ki stratégiai dokumentumot csütörtökön az Európai Néppárt frakciója. Hölvényi György, az EPP Képviselőcsoport fejlesztéspolitikai szakmai vezetője társszerzője az állásfoglalásnak. A képviselő a kezdetektől arra törekedett, hogy egy új megközelítésű,  karakteres, kereszténydemokrata dokumentum szülessen. Az állásfoglalás végre elmozdul a gyarmati múlttal megterhelt EU-Afrika kapcsolatoktól az egyenlő partnerségre és a helyben segítés kultúrájának terjesztésére helyezve a hangsúlyt   mondta a politikus.

Hölvényi György, a KDNP alelnöke, európai parlamenti képviselő (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A KDNP európai parlamenti képviselője kifejtette: Az elmúlt években tizennégy afrikai országban szereztem tapasztalatokat. A találkozások alapján elmondhatom, hogy az afrikai partnerországoknak elsősorban nem segélyekre, hanem a helyi sajátosságokat messzemenően figyelembe vevő lehetőségekre van szükségük. Az elfogadott állásfoglalás jórészt erre a felismerésre épül. 

Az állásfoglalás elmozdult a gyarmati múlttal megterhelt EU-Afrika kapcsolatoktól, az egyenlő partnerségre és kölcsönös tiszteletre helyezve a hangsúlyt.

Csak ezzel a hozzáállással lehet eredményeket elérni a gazdaság, a mezőgazdaság, klímaváltozás, oktatás és biztonság területén emelte ki a politikus. A képviselő hozzátette: Csupán az elmúlt egy évben öt puccsot hajtottak végre Afrikában. Emellett a korrupció is ellehetetleníti az államok működését. A jó kormányzás gyakorlatának megteremtése alapvető és eddig jórészt megoldatlan feladat Afrikában. A visegrádi országok a korábbi szovjet típusú diktatúrát követően váltak demokratikus országokká. Ez a tapasztalat segíthet az afrikaiaknak az átmenet időszakában. A politikus kiemelte: Fontos eredmény, hogy a dokumentumba mint stratégiai feladat  bekerült az oktatás és a szakképzés is. 

Afrikában évente több mint 10 millió fiatal lép a munkaerőpiacra. Ezek a fiatalok jelentik Afrika legértékesebb erőforrását.

A kontinenst sújtó kihívásokra az jelent valódi megoldást, ha az ő helyben maradásukat segítjük, nem pedig az, ha egyirányú repülőjegyet kínálunk nekik Európába. Az állásfoglalás ebben is új megközelítést képvisel, és a piaci igényekhez alkalmazkodó szakképzést irányoz elő. Hölvényi rámutatott: Ez a dokumentum még csak a kezdete az Afrikával való együttműködésben szükséges változásnak. A visegrádi országoknak komoly szerepe lehet ebben a folyamatban. Ezen országokat nem terhelik a gyarmati múlttal kapcsolatos traumák, ezért az afrikaiak egyfajta nyitottsággal közelednek feléjük.A mai napon elfogadott stratégiai dokumentum a február 17-18-i EU-Afrika csúcstalálkozót megelőzően foglalja össze az európai néppárti frakció elképzeléseit és nézeteit az EU-Afrika kapcsolatok megújításának irányairól.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!