II. János Pál élete és üzenete mindenkihez szól

II. János Pál pápa embersége címmel gyermekrajzokból nyílt kiállítás a fővárosi Allee Bevásárlóközpontban csütörtökön. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára a nemzetközi kiállítás megnyitóján kiemelte, hogy a vasárnap boldoggá avatandó II. János Pál pápa személyisége messze túlnyúlik az egyházon, nemcsak azok tisztelik és néznek fel rá példaképként, akik katolikus vallásukat gyakorolják, hanem élete és üzenete mindenkihez szól: ugyanúgy a fiatalokhoz, mint a plázában megfordulókhoz. A kiállítás helyszínéről azt mondta, hogy szerettek volna túlnyúlni az egyházi intézmények falain, a képeknek missziós értékük van, hozzátéve, hogy mellettük ismertető olvasható többek között a pápa boldoggá avatásáról. A pályaművek másolataiból álló kiállítás Rétvári Bence kezdeményezésére jött létre. A tárlat a budapesti Allee bevásárlóközpontban, május 11-ig látható.

Bíró László püspök az egykori katolikus egyházfővel kapcsolatos személyes emlékeit felidézve megállapította, hogy a pápa megmaradt embernek, és a rajzok ezt az embert mutatják be. II. János Pál a párbeszéd embere volt, senkitől nem idegenkedett, és mindenkivel szót tudott érteni, hozzátéve, hogy nekünk is ez lenne a dolgunk, hogy tudjunk szót érteni egymással.

Basa Ottóné Révész Erzsébet hatvani művésztanár, a TILMA a Gyermekművészetért Alapítvány alapítója 2005-ben kezdeményezte és indította el azt a kiállítás-sorozatot, melynek keretén belül tavaly meghirdették az ötödik vándorkiállítást II. János Pál pápa embersége címmel. Az alapítványhoz összesen 700 pályamunka érkezett be a világ minden tájáról. Elsőként Hatvanban állították ki a 32 darab győztes munkát, melyeket II. János Pál pápa május 1-jei boldoggá avatása alkalmából már Rómába szállítottak. A Szentszék magyarországi nagykövetségének meghívására az ottani kiállításon - melyet Schmitt Pál köztársasági elnök nyit meg 2011. május 27-én Magyarország soros EU-elnökségének programsorozata keretében.

A legfigyelemreméltóbb a pályaművekben, hogy a gyerekek mennyire élethűen adták vissza munkáikban II. János Pál pápa legjellemzőbb vonásait: a szeretet, a gondoskodás, a fiatalokhoz való fordulás, a népek szeretete, vagy a megbocsátás, csakúgy, mint a bíztatás, egyaránt megjelenik a rajzokon. A tárlat helyszínválasztása elsőre talán szokatlannak tűnhet, de nem véletlen: II. János Pál üzenetének nemcsak egyházi intézmények falain belül van helye. Élete és üzenete mindenkihez szól: ugyanúgy a fiatalokhoz, mint a plázában megfordulókhoz. Jelzi a nagy pápa nyitottságát, és azt, hogy tisztelői köre messze túlnyúlik a katolikus egyház templomba járó tagjain.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!