Juhász Hajnalka: Az olajembargó tönkretenné a rezsicsökkentés vívmányát

Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője hétfői napirend előtti felszólalásában az Országgyűlésben azt mondta: a kormány feladata az, hogy megvédjék Magyarország energiabiztonságát.

A kormánypárti politikus kifejtette: Magyarországra csak csővezetékeken érkezhet a kőolaj, rá vagyunk szorulva az orosz olajra, az Európai Bizottság figyelembe sem vette a nemzetek hangját, nem támogathatóak az uniós szankciók, nem ad sem megoldást, sem garanciát, ellenben tönkretenné a rezsicsökkentés vívmányát.

Nem a minél gyorsabb leválás a feladat, hanem az alternatívák megtalálása, de nem lehet egyik pillanatról a másikra átállni – emelt ki Juhász Hajnalka, aki azt is mondta, hogy a brüsszeli szankciós javaslat lerombolná a magyar gazdaságot. Hozzátette:

a háború árát nem lehet a magyar emberekkel megfizetni.

Juhász Hajnalka azt mondta: a szankciók csak akkor támogathatóak, ha azok a tengeri szállításra korlátozódnak.

Ismét hangsúlyozta, hogy az agressziót elítélik, és minden humanitárius segítséget megadnak Ukrajnának.

Menczer Tamás államtitkár elmondta: valóban egy fontos stratégiai kérdés az ország ellátása és energiabiztonsága. Majd ismertette, hogy milyen arányban érkezik nyersanyag Oroszországból.

Az embargós brüsszeli javaslat jobban fájna nekünk, mint az oroszoknak, ez a javaslat egy súlyos problémát kreált. Ha megvalósul, az üzemanyag is jelentősen drágább lesz – fejtette ki az államtitkár.