Juhász Hajnalka: Fontos az azonos értékrendű közösség, mert erőt ad és összetart

A 21. század számos kihívás elé állítja a keresztény-konzervatív értékek védelmét, így értelemszerűen azokat a nőket is, akik kiállnak mellettük – mondta Juhász Hajnalka az Origónak annak kapcsán, hogy megalakult a KDNP női tagozata. A párt országgyűlési képviselője szerint, „ha valaki nem hisz erősen önmagában, a közélet nem neki való, ezt már látom, legyen nő vagy férfi az illető. Ezért tarom fontosnak egy Nőtagozat létrehozását, mert ez a közös munkák, célok megvalósítása mellett a tapasztalatcseréről is szól, segítsük egymást, ahogyan tudjuk, és adjuk át a tudásunkat, tanuljunk meg egymás szövetségesei lenni, ne vetélytársak, mert az egyedüli harc hosszú távon a legerősebbet is kimeríti" – tette hozzá.

juhász Hajnalka

 

Miért szükséges a nőtagozat létrehozása?

Hiszek abban, hogy politikusként fontos odafigyelnünk, hogy a társadalomnak mire van igénye, és én azt érzékelem, hogy a női hang markánsabb megjelenésére a közéletben fokozott igény van, valamint a szövetségben rejlő erőre, hogy bátran és határozottan kiálljunk a számunkra fontos értékekért. Távol áll tőlem minden feminista hang, különösen a női kvóta kérdése, hiszen ne a lehetőség teremtse meg az igényt, hanem az igény a lehetőséget! Arra gondolok, hogy ha egy nő a közéletben szeretne érvényesülni, akkor legyen lehetősége rá, hogy egy támogató közegbe kerüljön, ahol nemcsak tapasztalatot szerezhet, hanem ő maga is képviselheti a számára fontos értékeket. De ez az út korántsem egyszerű, azzal is tisztában kell lenni! 

Én csak közel három éve vagyok a politikában, de látom, milyen komplex, erős személyiséget igénylő pálya ez, elfogadni a jogos kritikát, bírni a jogtalan kritikát, és tűrni a támadásokat, ez minden körülmény között része egy közszereplő életének. Ahogy nagy példaképem, Margaret Thatcher mondta, „erősnek lenni olyan, mint úrinőnek lenni. Ha bizonygatnunk kell, hogy azok vagyunk, akkor már nem vagyunk azok".

Az, hogy ki mennyire erős, az a megmérettetés függvénye is, de pontosan az a célom, hogy ezen dolgozzunk együtt mi, nők! Ezzel nem megkérdőjelezem az erősségünket, hanem pont az a célom, hogy a meglévő erőt hozzuk felszínre. Nekem az a tapasztalatom, hogy férfiak és nők nagyon jól ki tudják egészíteni egymást, és ahogyan ez minden munkahelyen, így a közéleti világban is hozzáadott értéket jelent, nem versenyezni kell a férfiakkal, hanem támogatni őket, és fordítva nekik minket.

juhász Hajnalka

A 21. század számos kihívás elé állítja a keresztény-konzervatív értékek védelmét, így értelemszerűen azokat a nőket is, akik kiállnak mellettük. Ha valaki nem hisz erősen önmagában, a közélet nem neki való, ezt már látom, legyen nő vagy férfi az illető. Ezért tartom fontosnak egy Nőtagozat létrehozását, mert ez a közös munkák, célok megvalósítása mellett a tapasztalatcseréről is szól, segítsük egymást, ahogyan tudjuk, és adjuk át a tudásunkat, tanuljunk meg egymás szövetségesei lenni, ne vetélytársak, mert az egyedüli harc hosszú távon a legerősebbet is kimeríti.

Aki magáénak vallja a kereszténydemokrata értékeket, szövetségesben gondolkodik és mindenek felett a hazáját akarja szolgálni, közöttünk a helye, de csak annak.

A Kereszténydemokrata Néppártban is számos hölgy van, akik aktív részesei közéletünknek, és vannak, akik szeretnék kipróbálni magukat, de szükségük van egy támogató, biztató közegre. Mi nem a kvótákban vagy más erőltetett megoldásokban látjuk a nők hangjának képviseletét – hiszen rátermettségüket senki nem vonhatja kétségbe – hanem abban, hogy olyan fórumokat, platformokat kínálunk nekik, ahol jobban eljuttathatják üzeneteiket, gondolataikat a nyilvánosság felé.

Mi lesz a legfőbb feladata a nőtagozatnak?

A KDNP Nőtagozatának a legfontosabb feladata, hogy a kereszténydemokrata politikai üzeneteket a nők hangja által is gazdagítva markánsan képviselje. Merjük megmutatni, hogy egyszerre vagyunk modern, keresztény nők, akik büszkén kiállnak a hagyományokért, a család fontosságáért, a nemzeti identitás és a környezet védelméért.

Két részre osztanám az alapvető feladatainkat: egyrészről segíteni kívánjuk a KDNP egyéni képviselőinek munkáját a számukra fontos helyi ügyekben, másrészről a társadalom számára fontos kérdéseket a kereszténydemokrata értékekkel összhangban képviselni.

A globalizáció kihívás elé állít minket, a liberalizmus mindent megtesz, hogy kilúgozza hagyományos szerepünket és értékeinket, számos feladatunk van.

A nők szociális érzékenysége, a környezet védelme iránti elkötelezettségük nagyon erős, ráadásul vannak közöttünk polgármesterek, alpolgármesterek, pedagógusok, orvosok, jogászok, az élet minden területéről, ezért adja magát, hogy társadalmi tudatosságot növelő rendezvényekben és programokban is gondolkodunk.

juhász Hajnalka

 

Milyen más politikai vagy éppen civil szervezettel akarnak majd együttműködni?

Nagyon fontosnak tartom a civil világgal való együttműködést, hiszen a civilek hangja a társadalom hangja is egyben, de azokkal a civil szervezetekkel való együttműködést keresem, amelyek a kereszténydemokrata, konzervatív értékeket vallják magukénak. Nagyon szimbolikus volt a találkozásunk Batthyány-Schmidt Margittal, a Magyar Női Unió elnökével, október 6-án az aradi vértanúk napján a Batthyány-örökmécsesnél. Szerintem nekünk nőknek valahogy van egy hetedik érzékünk arra, hogy egymás szemébe nézve tudjuk, ki lehet szövetségesünk és ki nem. 

Számos találkozás és beszélgetés után döntöttünk úgy, hogy a napokban aláírunk egy együttműködési megállapodást a Magyar Női Unió és a KDNP Nőtagozata között.

A Külügyi Bizottság alelnökeként a civil világ mellett fontosnak tartom a nemzetközi közegben való kétoldalú építkezést is hasonló keresztény-konzervatív nőtagozatokkal. Ami szintén szívügyem: a napokban határon túli magyar képviselőnőtársaimat is meg fogom keresni, akikkel kiváló szakmai kapcsolatot ápolok, hogy kezdjük el a közös gondolkodást a nők számára fontos ügyekben itt a Kárpát-medencében. A KDNP Nőtagozatának létrehozásával egymást megerősítve, kiegészítve hiszünk abban, hogy képességeink különbözősége és komplexitása egy olyan hozzáadott érték, amelyre szüksége van a közéletnek, amelyre szüksége van a hazának. Ezért fontos az azonos értékrendű közösség, mert erőt ad és összetart!

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!