A KDNP emléknapot kezdeményezett a munkahelyi baleset áldozatairól

Jövő évtől várhatóan külön emléknapja lehet a munkahelyi balesetek áldozatainak. Spaller Endre kereszténydemokrata országgyűlési képviselő javaslatát a munkaügyi államtitkár is támogatja. Évente, mintegy 20 ezren sérülnek meg, ebből mintegy százan életüket vesztik munka közben.

A kereszténydemokrata országgyűlési képviselő pénteken elmondta: azt kezdeményezte, hogy minden évben április 28-a legyen a munkahelyi balesetek áldozatainak emléknapja. Hozzátetette: javaslatával már megkereste Czomba Sándor foglalkoztatásért felelős államtitkárt, aki támogatta a kezdeményezést. Az emléknapról így hamarosan kormányhatározat születhet.
   
Spaller Endre kiemelte: az értékteremtő munka az alapja a gyermeknevelésnek és a családok jólétének, de a munkavégzés során előfordulhat baleset. Évente, mintegy 20 ezren sérülnek meg, ebből mintegy százan életüket vesztik munka közben. A halálos baleseteken túl, naponta 55 ember sérül meg valamilyen munkahelyi balesetben. Az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja azt mondta, a munkával járó veszélyekre, és a munkavédelem fontosságára kívánta felhívni a figyelmet javaslatával.
    
Kitért arra is, hogy az emléknap nemzetközi hagyományokkal bír, a kanadai Közalkalmazottak Szakszervezete 1984-ben szakszervezeti támogatással emlékezett meg a munkabalesetet szenvedettekről. 1989-ben április 28-a Kanadában országos gyásznap lett, a munkabalesetek áldozatainak emléknapja. Innen indult el e kezdeményezés, hogy egyszer egy évben, április 28-án emlékezzenek meg a munkahelyi balesetek áldozatairól. 1996-ban április 28-a az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) támogatásával a munkabalesetek áldozatainak nemzetközi gyásznapja lett.     
    
Hazánkban 2001 óta emlékeznek meg a munkahelyi balesetek áldozatairól, és több szakszervezeti konföderáció is rendez megemlékezést ezen a napon.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!