KDNP-frakció : Indokolt az Alaptörvény módosítása

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője az Alaptörvény 10. módosításának vitájában arról beszélt a parlamentben, hogy az alkotmányt csak különösen indokolt esetben szabad módosítani, azonban most indokolt, mivel a világ intenzíven és gyorsan változik.

Simicskó István

A mai helyzetben, a mostani világban arra kell törekedni, hogy az ország biztonsága és védelme szempontjából szükséges felhatalmazást megkapja a végrehajtó hatalom – mondta Simicskó István, jelezve:

nem lehet mindent parlamenti vitákban végigvinni, amikor gyors reagálás szükséges. A képviselő indokoltnak nevezte a törvénymódosításokat.

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője, a frakció vezérszónoka a magyar alkotmányos fejlődést tekintette át és úgy értékelte, hogy a 2011-es, általa Húsvéti Alaptörvénynek nevezett alkotmánnyal Magyarország visszatért az organikus jogfejlődés útjára.

Szólt az idén nyolcszáz éve kibocsátott Aranybulláról, amely megfogalmazása szerint vetekszik a Magna Chartával időben és tartalomban. Hozzátette:

ma Brüsszelből éppen azok támadnak minket a jogállamisággal, akik akkor, 1222-ben talán még törzsszövetségi szinten sem voltak, mi pedig egy alkotmánnyal bírtunk”.

Vejkey Imre az Aranybullát ma is élő joganyagnak nevezte, amely szerinte lehetővé teszi a történelmi alkotmány jogértelmezés útján történő érvényre juttatását.

Vejkey Imre

Mint mondta, meg kell tartani a történelmi alkotmány iránymutatását, mindent meg kell tenni, hogy a nemzeti keresztény értékek megmaradjanak.

Az organikus alkotmányfejlődéstől történő elszakadásként beszélt az 1949-es kommunista alkotmányról. Szerinte az 1949. évi alkotmány a rendszerváltás után jelentős módosításokon esett át, de „ihletettségében mit sem változott”. Ezt az érvénytelen alkotmányt akarta az ellenzék visszahozni feles többséggel – mondta.

Úgy összegzett:

Magyarország a 2011-es Húsvéti Alaptörvénye által újra feltámadt és méltón védelmezi ezeréves honát és polgárait.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!