A keresztény kultúrát meg kell őrizni

A CDI szerint a keresztény kultúra érték, ezért meg kell őrizni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kereszténydemokrata irányultságú centrumpártokat tömörítő CDI budapesti konferenciájának keretében tartott sajtótájékoztatón, pénteken.


Andrés Pastrana Arango, a CDI elnöke, korábbi kolumbiai államfő (j), Orbán Viktor miniszterelnök, a CDI alelnöke (k) és Antonio López-Istúriz főtitkár a kereszténydemokrata pártokat tömörítő Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) budapesti vezetőségi ülésén és konferenciáján tartott sajtótájékoztatón a Marriott Hotelben 2018. február 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kormányfő kiemelte: a CDI keresztény indíttatású szervezet, amely az emberi méltóságot tekinti a politika alapjának. Ez azért fontos, mert az átalakuló világban a politikai viták középpontjába mindenhol az identitáskérdések kerülnek majd, ez Európában látható a leginkább, mert a migráció felerősítette ezeket a kérdéseket – magyarázta.

Hangsúlyozta: a budapesti ülésen döntöttek arról, hogy elindul a CDI ifjúsági szervezetének megalapítása, a Kaukázusból érkezett pártok közelebb léptek a szervezethez, új tagokat fogadtak be Latin-Amerikából és Közép-Európából, továbbá a térség magyar pártjainak nagy részét is felvették tagnak a CDI-be.

Orbán Viktor kifejtette: Magyarország is olyan európai ország, amely leginkább saját magára és Európára figyel, és kevesebb figyelem jut az Európán kívüli politikára. A CDI – amelynek csaknem 20 éve az egyik alelnöke – bizonyos értékek, a kereszténydemokrata értékek mentén egy világszerveződést próbál létrehozni, és ebben rendkívül sikeres – mondta.

Orbán Viktor miniszterelnök, a CDI alelnöke (b) és José María Aznar volt spanyol miniszterelnök, a CDI tiszteletbeli elnöke a kereszténydemokrata pártokat tömörítő CDI budapesti vezetőségi ülésén és konferenciáján a Marriott Hotelben 2018. február 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hangsúlyozta, a szervezet erősödésének azonban hullámai vannak, és a mostani budapesti üléssel újabb jelentős lökést szeretnének adni a CDI fejlődésének, valamint Közép-Európa integrációjának is, különös tekintettel a Nyugat-Balkánra. A cél az, hogy minél több ország valamely pártját integrálják a szervezetbe, és az erre vonatkozó döntések ma megszülettek – közölte.

A miniszterelnök kijelentette: vannak pillanatok, amikor különösen fontos a CDI, és most olyan időszak elején vagyunk, amikor az ilyen szervezetek rendkívül lényegesek lesznek, mert a világ jelentősen változik körülöttünk. Megjegyezte: a CDI képes jó kérdéseket feltenni a jövőre nézve, és „ez szép küldetés”.

Szemben Josip Brkic bosnyák külügyminiszter-helyettes, Antonio Ledezma venezuelai ellenzéki vezető, Ulisses Correia e Silva, Zöld-foki miniszterelnök, López-Istúriz, a CDI főtitkára, Andrés Pastrana, a CDI elnöke, Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök, a CDI alelnöke és José María Aznar volt spanyol miniszterelnök, a CDI tiszteletbeli elnöke (b-j) a kereszténydemokrata pártokat tömörítő CDI budapesti vezetőségi ülésén és konferenciáján a Marriott Hotelben 2018. február 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Andrés Pastrana, a CDI elnöke, Kolumbia volt államfője a tájékoztatón arról számolt be, hogy Budapesten 18 új pártot vettek fel a szervezetbe, s immár több mint 100 a társ- és testvérszervezetek száma. A politikus a tanácskozást a jövő generációjának felkészítése szempontjából is fontosnak ítélte.

Az elnök köszönetet mondott Orbán Viktornak, amiért találkozott Antonio Ledezma venezuelai ellenzéki politikussal, aki el tudott menekülni az országból.

Jelezte azt is: biztos abban, hogy a választáson győztesként ünnepelhetik a Fideszt.

Antonió López-Istúriz, a CDI főtitkára, néppárti európai parlamenti képviselő egyértelműnek nevezte Orbán Viktor vezető szerepét a közép-európai és balkáni ügyekben, továbbá létfontosságúnak ítélte, hogy egy ifjúsági szervezet is megjelenjen a CDI berkeiben. A Fidesz is ekként indult még a kommunista hatalom ellenében, ezt példaként tudják felmutatni – jegyezte meg.

A főtitkár a szervezet törekvései között említette, hogy foglalkozzon az elszegényedéssel és a társadalmi egyenlőtlenségekkel.

Azt is megerősítette: az összes tagszervezet vállszélességgel kiáll Orbán Viktor és a Fidesz mellett a választáson.

Orbán Viktor miniszterelnök, a CDI alelnöke (j), Andrés Pastrana, a CDI elnöke (b) és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke a kereszténydemokrata pártokat tömörítő CDI budapesti vezetőségi ülésén és konferenciáján a Marriott Hotelben 2018. február 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az identitás kérdése kerül a politikai viták középpontjába

A kormányfő a politika és vallás közti párbeszédről tartott fórumon kiemelte: ez az EU-ban különösen látványos, mert a migrációs válság felnagyítja ezeket a kérdéseket. A világ azzal szembesül, hogy az válik kulcskérdéssé, mi a viszonya egy-egy politikai erőnek a nemzetekhez és a vallási közösségekhez, és ebben a tekintetben háromfajta viszonyulás figyelhető meg – magyarázta.

Kifejtette: vannak a közömbösek, akik még nem vették észre, hogy az identitásról szól a következő 10-15 év, vagy nem érdekli őket.

Vannak az ideologikus irányzatok, amelyek ellenségesek a vallásokkal és nemzeti törekvésekkel, mert úgy vélik, az identitás kérdése konfliktusokat gerjeszt – mutatott rá. Úgy vélte, ezen irányzatok szerint ha valaki világossá teszi, ki ő, mi az identitása, azzal máris elvetette „a konfliktus magvát”.

Orbán Viktor kitért rá: az Európai Bizottság és az európai politikai elit átvette azt a történelemértelmezést, hogy a 20. században Európában a világégéseket, konfliktusokat a nacionalizmusok okozták, amelyek a nemzeti identitásokból fakadtak. Magyarország álláspontja szerint azonban a konfliktusokat nem a nacionalizmusok okozták, hanem a birodalomépítési törekvések, amelyek nem respektálták a nemzeti identitásokat – magyarázta. Megjegyezte: ezért Brüsszelnek nem lehet arra aspirálni, hogy egy európai egyesült államok szerű birodalmat hoz létre.

Orbán Viktor szerint továbbá van a pragmatikus irányzat, amely az identitásokat adottságnak tekinti és nem akarja megváltoztatni azokat. A CDI ehhez az irányzathoz tartozik, és úgy véli, a nemzeti akaratnyilvánítást a jövőben sem lehet figyelmen kívül hagyni – mondta.

Mint mondta, az ideologikus irányzatok „komplett rendszerré állították össze a gondolkodásukat”, és a mai európai helyzetet úgy írják le, mintha Európa elhaladt volna már a nemzetek, a vallási közösségek, hitbeli kérdések mellett, és most az ezt követő korszakot kell felépíteni. A legtöbb Magyarországon aktív, külföldről finanszírozott NGO ide tartozik – fűzte hozzá.

Ján Figel, az Európai Unió vallásszabadságért felelős különmegbízottja, Orbán Viktor miniszterelnök, a CDI alelnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke (b-j) a kereszténydemokrata pártokat tömörítő Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) budapesti vezetőségi ülése keretében a politika és vallás közti párbeszédről tartott konferencián a Marriott Hotelben 2018. február 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor kitért rá: ezzel szemben a CDI szerint az identitások az emberi személyiség elidegeníthetetlen részét képezik, így az identitások erősítése „az emberi méltóság eszmei talaján” áll. A CDI egy olyan békés világot szeretne, amely nem letagadja, hanem elismeri és megerősíti az identitásokat – fogalmazott. Hozzátette: a háború elkerülésének, a békének az előfeltétele, hogy mindenki szabadon megvallhassa, ápolhassa az identitását, így „mindenki jól érzi magát”, elfogadja a másikat, és békés nemzetközi politikai rendszer építhető fel.

A kormányfő közölte: Európában mindenhol hanyatlik vagy nem emelkedik a vallásos népesség aránya, a legutóbbi felmérések alapján Magyarországon mégis az emberek több mint 70 százaléka szerint fontos a keresztény kultúra megvédése, és ez a kormány dolga – mondta.

Úgy látja, az emberek ráébredtek, hogy a kereszténység és a keresztény kultúra nemcsak hitbeli kérdés, hanem az a kultúra, amely ma a mindennapi életünk, és minden ellen, ami ezt veszélyezteti, védekezni kell.

Orbán Viktor szerint „óriási erők mozdultak meg”, hogy az embereket meggyőzzék: az identitások kora lejárt, a népvándorlások révén átalakul a világ, és ebbe bele kell törődni. Ez az alapja Brüsszel politikájának és az ENSZ migrációs csomagjának is – jegyezte meg.

Emlékeztetett: amikor Magyarország úgy döntött, megállítja a migrációt a déli határnál, azért támadták sokan, mert ennek az érzésnek állt ellen, azt mondta: „nem igaz, hogy nem tehetünk semmit” a kultúránk megvédéséért.

A miniszterelnök szerint ahhoz, hogy a keresztény kultúránkat megőrizzük, nemcsak fizikai, hanem lelki védvonalakat is ki kell építeni. Kijelentette: erősíteni kell az emberekben a hitet, hogy nem vagyunk kiszolgáltatottak, és rajtunk múlik, fenn tudjuk-e tartani a kultúránkat. Ez döntés, akarat kérdése – vélekedett.

Ján Figel, az Európai Unió vallásszabadságért felelős különmegbízottja (b) és Orbán Viktor miniszterelnök, a CDI alelnöke a kereszténydemokrata pártokat tömörítő Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) budapesti vezetőségi ülése keretében a politika és vallás közti párbeszédről tartott konferencián a Marriott Hotelben 2018. február 16-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A kormányfő hangsúlyozta: meg kell fékezni a migrációt biztató erőket, vállalni kell a vitát, ki kell állni az érdekünk mellett, és le kell szerelni azokat az erőket, amelyek „arról akarnak meggyőzni minket, hogy nincs esélyünk”.

A miniszterelnök hangoztatta: „az általunk képviselt gondolkodás lépésről lépésre meghódítja Európát”. A keresztény kultúra megvédésre, a család, a nemzet, a vallási hitbeli identitás megvédésére szövetkező országok száma folyamatosan nő – mondta.

Amine Gemayel volt libanoni elnök valós párbeszédet szorgalmazott a felekezetek között, s utalt arra, hogy hasonló törekvéseket lát Egyiptomban és Tunéziában is. Hozzátette: Szaúd-Arábiában is vannak a nyitásra utaló jelek. Megjegyezte, hogy ez a régió még mindig intoleráns és „politikailag erőszakos”, de már tudatában van annak, hogy valamit tennie kell ellene, szélesebb párbeszédet kell kezdeményezni.

Ján Figel, az Európai Unió vallásszabadságért felelős különleges megbízottját is azt hangoztatta, hogy monológok helyett a párbeszédnek kell teret nyernie a nemzetek között. Értékelése szerint a vallás önmagában is egy erő, amit a közös jó érdekében kell használni. A hit és a józan ész segíthet előrehaladni, konstruktívan, szabadon, felelősségteljesen dolgozni – fogalmazta meg, szembeállítva ezzel a kommunizmusban tapasztalt elnyomást. A politikus emellett kiállt a vallási üldözések és népirtások ellen.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!