A köznevelési intézmények több mint 15 százaléka egyházi fenntartású

A köznevelési intézmények több mint 15 százaléka egyházi fenntartású, miközben a rendszerváltozástól 2010-ig tartó időszakban az arányuk csak 6,4 százalékot tett ki – ismertette a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden Székesfehérváron.

Soltész Miklós a Talentum Református Általános Iskola új épületszárnyának építéséről tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a kommunisták hatalomra lépéséig a köznevelés több mint 60 százaléka egyházi fenntartásban volt, majd egy százalék alá csökkent ez az arány, hogy aztán 1990-től újra emelkedjen. Az egyházaknak nagy felelősségük van a nevelésben, a kultúra, a tudás továbbadásában, ezért is támogatja a kormány az intézményeiket – mondta.

A székesfehérvári reformátusok több mint 300 millió forintból bővítik általános iskolájukat, ehhez 200 milliós támogatást adott a kormány

– közölte.

Soltész Miklós megemlítette, hogy az építkezés hozzájárul a magyar gazdaság újraindításához, miként a templomfelújítási program is, amelynek a pályáztatása nemrég zárult. Hozzátette: Fejér megye 1-es és 2-es választókörzetében 27 templom összesen 375 millió forintból újulhat meg.

Szanyó Gáborné iskolaigazgató (balra), Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (balról a második), Törő Gábor fideszes országgyűlési képviselő (balról a harmadik) és Vargha Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a Talentum Református Általános Iskola új épületszárnyának építéséről szóló sajtótájékoztatón Székesfehérvárott 2021. május 4-én (Fotó: MTI / Bruzák Noémi)

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy több éves előkészítő munkát követően kezdődhet meg az iskola új épületszárnyának építése. Jelezte, hogy választókerületében négy székesfehérvári templom is megújul majd.

Törő Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő közölte, hogy választókerületében szinte mindegyik település nyert templomfelújításra forrást, 24 pályázatban 315 millió forint értékben.

Szanyó Gáborné igazgató elmondta, hogy a Talentum Református Általános Iskola 2002-ben indult egyetlen osztállyal, és 2010-re bővült nyolcosztályosra. Folyamatosan helyhiánnyal küszködtek, ezért van szükség az új szárnyra, amelyben négy új tanterem és kiszolgáló helyiségek lesznek.

A sajtóanyag szerint a projekt keretében lebontják a tornaterem mögötti, földszintes, lapostetős épületrészt, és a helyén új, kétszintes szárny épül. Megújul a tornaterem teteje is, amelyre napelemes rendszert telepítenek, és a beruházás részeként a főépület homlokzatára utólagos hőszigetelés kerül. A tervek szerint a munkálatokat decemberben fejezik be.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!