Latorcai Csaba: A békepárti álláspontot erősíti az RMDSZ jelenléte az Európai Parlamentben

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelenléte az Európai Parlamentben azok hangját erősíti, akik határozottan kiállnak a béke mellett, és a magyarság megmaradását szolgáló értékeket képviselik - hangoztatta a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium (KTM) parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető alelnöke pénteken a székelyföldi Etéden, a helyi közösség által létesített falumúzeum avató ünnepségén.

LatorcaiLatorcai Csaba az RMDSZ támogatására kérte az erdélyi magyarokat „az Európa jövőjét eldöntő” június 9-i választásokon. Leszögezte: a választás tétje az, hogy minél több békepárti képviselő kerüljön az Európai Parlamentbe, az RMDSZ jelöltjeinek sikere pedig a békepárti álláspont legitimitását erősítheti.

Erősítsük meg a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviselőivel a békepárti álláspontot, hogy Közép-Európa népei – benne mi magyarok, és a Kárpát-medence népei – a XXI. században békében és együttműködve legyünk sikeresek, és legyünk képesek az Európát fenyegető legújabb kori kihívásokra korszerű, és a jövő nemzedékért felelősséget vállaló válaszokat adni. Így őrizzük meg közösen a földet, amelyre a haza épül, s a hazát, amelyre a jövő épül!”

– fogalmazott a KTM miniszerhelyettese.

Latorcai Csaba úgy értékelte: az összefogás és az együttműködés sikerét hirdeti a régmúlt időből fennmaradt használati és dísztárgyakkal berendezett, helyreállított és megújult etédi falumúzeum.

Nemzeti léptékben is rendkívül gyümölcsöző együttműködés jött létre 2010 óta az anyaország és a külhoni magyarság között, amely az összetartozás érzését erősíti - mutatott rá az államtitkár, példaként említve a Szülőföldön magyarul oktatási programot, az anyaságot támogató Köldökzsinór programot, a fiatalok életkezdési támogatásához kapcsolódó babakötvényt, a határokon átívelő Nemzeti Tehetség Programot, és a Kárpát-medencei épített örökségünk megmentését szolgáló műemlékvédelmi programot.

Így épül fel és erősödik lélektől lélekig nemzetünk, Székelyföldtől az Őrvidékig, Kárpátaljától Felvidékig, s Muravidéktől Vajdaságig, mert nemzetben gondolkodunk, mely minden határon felülemelkedik, s minden magyart igyekszik magához ölelni"

– mutatott rá a KTM parlamenti államtitkára.

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök köszöntőjében elmondta: a szövetség békepárti, vagyis nem a halál és pusztítás, hanem az élet pártján áll, az erdélyi magyaroknak pedig azért van szükségük békére, hogy – az összes Kárpát-medencei magyar közösséggel együtt – jövőt tudjanak tervezni, építeni, értékeket alkotni.

Megállapította:

mindig azok a közösségek tudtak erősek maradni, amelyek ragaszkodtak a közös értékekhez, a közös hagyományokhoz, a közös gyökerekhez. Szerinte ezek a gyökerek szükségesek ahhoz, hogy a következő nemzedék is magyarként Erdélyben, a szülőföldjén építsen jövőt.”

Kelemen Hunor gratulált az etédieknek a „kalákában”, összefogással megvalósított értékteremtéshez, és arra bíztatta őket, hogy szavazatukkal is a hagyományok tiszteletére és megőrzésére alapozott jövőépítést, a magyar összefogást erősítsék.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!