Latorcai Csaba: A fejlesztéspolitika alapjai a járások lesznek

A jövőben a fejlesztéspolitika alapjai a járások lesznek. Az operatív programok között megjelenik a „várostérség-fejlesztés”, amely az agglomeráció hangsúlyosabb fejlődését jelenti majd – Pátyon tartott előadást Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára.

A környék KDNP szervezetei „Mi lesz veled Európa” -címmel közéleti fórum sorozatot szerveznek, amelynek első állomása Pátyon volt, ahol Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium államtitkára tartott előadást a fejlesztéspolitikáról és az európai uniós kifizetésekről.

A házigazda, a helyi KDNP szervezet vezetője Somogyi Farkas Tamás volt. Felvezetője után Latorcai Csaba elsőként az előző hét éves uniós költségvetési időszakról beszélt. Megjegyezte, hogy a ciklus forrásait 2022-ben az uniós átlag 75 szálakésan tudta felhasználni, addig hazánk elérte a 85 százalékot, és ezzel már el is számolt.

A következő időszakról szólva a miniszterhelyettes rámutatott, hogy a vidékfejlesztési programokra több mint 4200 milliárd forint áll majd rendelkezésre, a kohéziós program esetében ez az összeg pedig 9790 milliárd forint lesz.

iéLatorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese tart előadást, mellette Somogyi Farkas Tamás a KDNP pátyi szervezetének elnöke

A fejlesztéspolitika alapja a járások lesznek

Területi programokkal kapcsolatban az államtitkár kifejtette: legjobban a helyiek tudják, hogy mire van szükségük, ezért nem mindent Budapesten kell eldönteni. Fontos lesz a helyben folytatott konzultáció, mindezek után meghatározzák majd minden járásra, hogy mik a rendelkezésre álló lehetőségek és mit jelenthetnek valódi fejlődést.

Az előadásból kiderült: a forrásokat a fejletlenebb járásokra és területkere összpontosítják majd. Megjelenik a programok között egy új típus, a várostérségfejlesztés, amely az agglomeráció jövőbeni jelentősebb fejlődését is jelenti majd. - A közös gondolkodással, és a helyi célkitűzések figyelembevételével tovább tudjuk növelni a települések, járások, régiók versenyképességét – tette hozzá az államtitkár.

Az önkormányzatok képviselőit a KDNP-s politikus arra kérte, hogy minél jobban megtervezett és előkészített projektekkel jelentkezzenek, a minél eredményesebb pályázás érdekében.

zk„Mi lesz veled Európa” -címmel közéleti fórum sorozatot szerveznek a térség KDNP szervezetei, amelynek első állomása Pátyon volt, ahol Latorcai Csaba, a Területfejlesztési Minisztérium államtitkára tartott előadást a fejlesztéspolitikáról

Latorcai Csaba kiemelte hazánk energia-rendszerének és hálózatának a modernizációja fontos feladat, ezért a kormány úgy döntött, hogy ezen cél érdekében mégiscsak fel kívánja venni azt a hitel konstrukciót, amit a helyreállítási tervhez biztosított az EU. Cél Magyarország energiafüggetlenségének minél gyorsabb és minél magasabb fokú megteremtése.

A baloldali kritikákra reagálva megjegyezte, ha nem politikai nyilatkozatokat hallgatunk, hanem objektív felméréseket nézünk, akkor hamar kiderül, hogy az Európai Uniónak van monitoring rendszere a korrupcióra, amelynek kimutatása szerint hazánk Ausztriával, Csehországgal és Franciaországgal van egy szinten és ezzel az EU középmezőnyébe tartozik.

rkDobrai Zoltán a Telkiben működő KDNP szervezet elnöke áll Latorcai Csaba államtitkár mellett

A terveinkhez szükséges forrásokat haza fogjuk hozni néhány héten, vagy néhány hónapon belül - zárta előadását a miniszterhelyettes. Ezt követően kérdések, majd kötetlen beszélgetés következett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!