Latorcai Csaba: Folytassuk a keresztek felújítását!

A keresztek felújításának folytatására, a KDNP Fogadj örökbe egy keresztet! kezdeményezéséhez csatlakozásra buzdított a területfejlesztésért felelős parlamenti államtitkár, a KDNP ügyvezető főtitkára csütörtökön a Somogy vármegyei Szabáson.     

 

Latorcai Csaba a község Szűzmária Szent Neve Templomához tartozó, felújított kőkeresztjének átadásán közölte: „a mindent végképp eltörölni akaró baloldali uszító magatartás vezet ahhoz, hogy jó heccé válik keresztek letörése és felgyújtása, ezért is fontos folytatni keresztek örökbefogadását, felújítását”.

A politikus a budapesti Margit híd keresztjeinek megrongálására, valamint a Nagykovácsiban történtekre, a keresztek felgyújtására utalva hangsúlyozta: „az európai szélsőbal és annak kiszolgálói, a dollárbaloldal dühödten és cinikus módon támadja az európai és a magyar kultúra fundamentumát”.

Azt mondják, a kereszténység csupán idejétmúlt, nem elég haladó, nevetséges szenteskedés, ezért itt az ideje, hogy tűnjék el a közéletből és a közterekről

 

– tette hozzá. Az államtitkár ezzel szemben annak a véleményének adott hangot, hogy a jövő és a jövőtlenség között kell választani.

Latorcai Cs.

Úgy fogalmazott: amíg Nyugat-Európában eltávolítják a kereszteket, templomokat becstelenítenek meg, embereket hurcolnak meg keresztény hitükért, addig Magyarországon összefogással megújítják e szent szimbólumokat.

Teszik ezt úgy, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon: a vallásukat gyakorlókkal szembeni ellenérzés keleten és nyugaton is a politika legmagasabb szintjein érzékelhető

 

– tette hozzá.

Latorcai Csaba kijelentette: a kereszt nem csupán szimbólum, nem csupán vallási jelkép, hanem erkölcsi, kulturális, és fizikai értelemben is igazodási pont, amelynek köszönhetően a magyarság otthonra talált és megmaradt itt, a Kárpát-medencében, szellemi és lelki értelemben egyaránt gazdagodott és gazdagodik mindmáig.

Jelezte, a KDNP Fogadj örökbe egy keresztet! kezdeményezése „a legnehezebb gazdasági helyzetben indult, ugyanakkor, vagy éppen ezért magánszemélyek, közösségek, a KDNP alapszervezetei, civilek szép számmal vállalnak keresztfelújításokat”.

kereszt

„Vállalják akkor, amikor a történelem, ahogy oly sokszor az elmúlt évszázadok során, napjainkban is helytállást kíván tőlünk: a kihívást azúttal járvány, háború, elhibázott szankciós politika és annak egész Európára kiható gazdasági következményei jelentik” – hangoztatta.

Hozzátette, Magyarország béketörekvéseire „dühödt és nemtelen támadások a válasz külföldről és sokszor belföldről is”.

Latorcai Csaba arra biztatott mindenkit: ahogy „őseink évszázados hagyomány szerint” keresztet állítottak engesztelésül betegség, járvány vagy fegyveres konfliktus idején, úgy tegyék ezt most is, csatlakozzanak a KDNP kezdeményezéséhez, álljon minél több felújított kereszt az utak mentén, falvakban, városokban.

Állítsunk minél több keresztet a békéért, és kulturális örökségünkért!

 

– szólított fel a politikus.

Az államtitkár kitért arra, hogy a KDNP honlapjára felkerült az a térkép, amelyen mindenki nyomon tudja követni, hol fogadtak örökbe keresztet.

SzászfalviSzászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kereszt az isten emberszeretetét szimbolizálja és üzeni minden időben.

A kereszt az önazonosságunkat is jelenti, személyes erőforrásul szolgál a mindennapi munkához, a családi és a közösségi élethez, ezért is van nagy jelentősége a KDNP kezdeményezésének, és annak köszönhetően a szabási kőkereszt megújításának – fűzte hozzá.

Horváth Viktor, a KDNP szabási alapszervezetének elnöke azt mondta, az 1860-ban emelt kereszt rekonstrukciójával nemcsak egy értéket óvtak meg, hanem erősítették is hitüket istenben és a kereszténységben.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!