Latorcai Csaba: A kormány segíti a kiemelt térségek fejlődését

A kormány különböző programokon keresztül segíti az egyes kiemelt térségek fejlődését – mondta a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a KDNP ügyvezető főtitkára csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón.

Latorcai Csaba az abaúji kisváros csaknem 200 millió forintból megújult főutcájának átadásán emlékeztetett arra, 2020-ban Tokaj-Hegyalja, valamint a zempléni térség fejlesztésére a kormány külön programot indított 150 milliárd forint összegben, egyes fejlesztési elemeit pedig úgy dolgozta ki, hogy azok a helyben élők elképzelésein alapuljanak.

Fontos, hogy a települések úgy fejlődjenek, ahogy a helyiek szeretnék, és olyan partnerség jöjjön létre a kormánnyal, amely nemcsak felzárkózást hoz, hanem valódi fejlődést és versenyképességet biztosít

 

– fogalmazott az államtitkár.

A politikus hangsúlyozta, az elmúlt napokban az Európai Unióval és az Európai Bizottsággal megkötött megállapodás lehetőséget biztosít arra, hogy a magyar helyreállítási terv elindulásával, illetve az operatív programok várható januári megnyitásával újabb pályázatokat írjanak ki a települések, valamint a megyék és a térségek számára.

Lehetőség nyílik arra, hogy a helyreállítási tervben mintegy 2300, míg az operatív programok segítségével több mint 9 ezer milliárd forint értékű pályázat indulhasson meg olyan konstrukciókban, amelyeket a helyiekkel egyeztettek – emelte ki Latorcai Csaba.

Hozzátette, a források célja, hogy Magyarország 2030-ra az Európai Unió öt legélhetőbb tagországa közé kerüljön.

Hörcsik Richárd, Abaúj és Zemplén fideszes országgyűlési képviselője közölte: Abaújszántó évszázadokkal ezelőtt jelentős mezőváros és kereskedelmi csomópont volt, a szocializmus évei alatt azonban elvesztette ezt a szerepét. Megjegyezte, a feladat az, hogy a város újra a régi fényében tündököljön, az ott lakók és az oda látogató turisták elégedettségéhez pedig elengedhetetlenek az ilyen fejlesztések.

Szabó Tünde fideszes országgyűlési képviselő, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében megerősítette, a 150 milliárd forintos komplex programból 60 milliárd forint értékű fejlesztés készült el és adtak át a térségben élőknek.

Wáberer György, Tokaj-Zemplén fejlesztéséért felelős kormánybiztos azt emelte ki, a tokaji borvidék és a zempléni térség összekötésének programja e két tájat a magyarországi turisztikai célpontok közül a harmadik legjelentősebbé teheti.

Sáfián Ádám (Fidesz-KDNP) polgármester az ünnepségen elmondta, 2015-ben kezdődött el a főutca rehabilitációja, a most zárult második ütemű fejlesztés során nyolcszáz méter hosszan újult meg a város belső utcaszerkezete, több mint negyven parkolóhelyet alakítottak ki és ezer négyzetméteren újult meg a zöldterület a városközpontban.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!