Latorcai János: Az iskola egyik feladata, hogy kialakítsa a diákokban a kritikus gondolkodás képességét

Utolsó napjához érkezett a közel két és fél hónapos nyári vakáció, a legtöbb helyen vasárnap tartották az évnyitó ünnepséget.

Latorcai János (KDNP), a Parlament alelnöke beszédet mond a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén (2019.08.01. Gyomaendrőd Fotó: Imre György)

A diákoknak június 15-ig, összesen száznyolcvan napig kell iskolába járniuk – kivéve a végzősöknek, a középfokú iskolákban számukra az utolsó tanítási nap április végén lesz. A Gyulai Tankerületi Központ a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskolában nyomta meg a csengőt vasárnap délután, ahol Latorcai János, a Parlament alelnöke köszöntötte a diákokat.

Merjünk nagyot álmodni legyen ez a jelmondatunk ebben az évben is – ezekkel a szavakkal nyitotta meg a 2019/2020-as tanévet Ágostonné Farkas Mária, a Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola vezetője, a Gyulai Tankerületi Központ és helyi önkormányzattal közösen rendezett tanévnyitó ünnepségén, vasárnap délután az iskola Fő úti intézményében.

Az oktatási intézmény falai között 18 osztályban összesen 348 diák kezdte meg az idei tanévet. Közülük 36 olyan nebuló van, akik először ülhetnek be az iskolapadba. A tanévnyitó ünnepségen őket az iskola jelképéül szolgáló kék nyakkendővel köszöntötték idősebb diáktársaik.

Latorcai JánosA Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége (2019.08.01. Gyomaendrőd Fotó: Imre György)

A eseményt megtisztelte jelenlétével prof. dr. Latorcai János, a Parlament alelnöke, aki ünnepi beszédében az iskola elmúlt időszakban megvalósult fejlesztéseit méltatta, melynek során egy sportudvart alakítottak ki és az épület is megújulhatott. Beszédében a tárgyi feltételek megteremtésén túl az oktató, nevelő tevékenység jelentőségét hangsúlyozta.

– Az iskola egyik feladata, hogy kialakítsa a diákokban a kritikus gondolkodás képességét, amely olyan érték, mely képes előrevinni világunkat, de csak akkor, ha megfelelő alapértékek mentén bontakozik ki – fogalmazott Latorcai János.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke kiemelte, az idei tanévkezdés egyedülállónak számít a megyében létrejött oktatási intézményekhez köthető fejlesztésekhez kapcsolódóan.

– Sikerült azt elérni, hogy két és félszer több pályázati forrást használhattak fel az önkormányzatok és ezzel együtt intézmények a fejlesztések megvalósulására. Számokban kifejezve annyit tesz, hogy 10 milliárd forint értékben 132, a gyomaendrődihez hasonló beruházás zajlott vagy jelenleg is zajlik Békés megye 74 településén – a megyeszékhelyet nem számolva – melyből 19 iskola felújítása folyik vagy éppen fejeződött be az elmúlt hónapokban – összegezte Zalai Mihály.

Toldi Balázs Gyomaendrőd polgármestere elmondta, 2017. január 1. óta az önkormányzat már egyetlen közoktatási intézményt, iskolát sem működtet, a gyomaendrődi általános iskolák a gyulai tankerülethez tartoznak.

– Az átalakulással megszűntek az iskolafenntartással kapcsolatos kötelezettségeink is. Ám testületünk nem engedte el az intézmények kezét. Fontosnak tartottuk és tartjuk, hogy a gyomaendrődi gyerekek a lehető legjobb környezetben végezhessék tanulmányaikat. Ezért újítottuk meg a Kis Bálint Általános Iskola Fő úti épületét és ezért építettünk sportudvart, hiszen a diákok az általános iskola falai töltik a legtöbb időt. Nem mindegy milyen körülmények között nevelkednek, hisz az itt szerzett tudás alapozója egész életüknek – tette szóvá Toldi Balázs.

Latorcai JánosA Gyomaendrődi Kis Bálint Általános Iskola tanévnyitó ünnepsége (2019.08.01. Gyomaendrőd Fotó: Imre György)

Új pedagógusok is kezdenek

A Gyomaendrődi Kis Bálint Iskola Fő úti egységének udvarán egy közel ötszáz négyzetméteres, gumiburkolattal ellátott sportudvart alakítottak ki, javítva ezzel az ott tanuló diákok komfortérzetét, biztonságát, valamint a mindennapos testnevelés feltételeit.

Mindezek mellett az intézményben az elmúlt tanévben közel 140 millió forint értékben történtek infrastrukturális fejlesztések a Gyulai Tankerület gondozásában, melynek sikeres megvalósításáért emléktablót vehetett át az iskola közössége nevében Ágostonné Farkas Mária intézményvezető. Továbbá a tanévnyitón a nevelőtestület három új pedagógust is köszönthetett, akik nyakába szintén az iskola jelképéül szolgáló kék nyakkendő került.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!