Latorcai János: A bányászat naggyá és gazdaggá tette az országot

Latorcai János (KDNP) Szent Borbála, a bányászok és kohászok védőszentje ünnepe kapcsán szólalt fel az Országgyűlésben, felidézve a bányászat magyarországi hagyományait, akárcsak azt, hogy ez a szakma egykoron anyagilag és szellemileg is naggyá, gazdaggá tette az országot.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának elnöke (első sor, jobbról)
    
Emlékeztetett arra: Trianonnal Magyarország elvesztette legértékesebb bányáit, a megmaradó üzemek többsége pedig már nem tudott rentábilisan működni szabadpiaci viszonyok között, de a technikai fejlődések lehetővé teszik, hogy ezek közül több is újrainduljon.
    
Schanda Tamás a magyar történelem ezer éven keresztül meghatározó elemeként beszélt a bányászatról, amely Európa-szerte ismertséget és elismertséget hozott, és számos iparág alapjául, a természettudományos ismeretszerzés bázisául szolgált.
    
Hozzátette: az elmúlt években sokat tett a kormányzat az iparág hagyományainak megőrzéséért, valamint azért, hogy jövőképet kínáljon a bányászatban dolgozóknak, aminek eredményeként - új koncessziók meghirdetésével - 64 milliárd forintnyi beruházás valósult meg, mintegy 40 milliárdnyi opcióval.