„A legkisebb településen élők ugyanolyan fontosak számunkra, mint a nagyvárosok lakói"

Soltész Miklós szerint a legkisebb településen élők ugyanolyan fontosak a magyar kormány számára, mint a nagyvárosok lakói.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke (Fotó: Váli Miklós)

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a KDNP alelnöke azt követően nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából millenniumi zászlót adott át a székelyföldi Sándortelke (Alexandrita) református közösségének. A falu pár tucatnyi hívet számláló református közössége a magyar állam támogatásával épített új templomot a földcsuszamlás által megrongált régi temploma helyett.

Soltész Miklós az MTI-nek elmondta: üzenetértéke van annak, hogy míg Európa nyugati felén templomokat zárnak be, rombolnak le, vagy alakítanak át mecsetekké, a Kárpát-medencében új templomok épülnek. Szerinte ez azt jelzi, hogy az itt élők meggyőződése szerint van jövője a kereszténységnek.

Az államtitkár vasárnap délben egyházi fejlesztést érintő bejelentést tett a székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz plébániatemplomban tartott mise után. Amint az MTI-nek elmondta: bejelentette, hogy a magyar állam 50 millió forintos középtávú támogatásával épül táborozó hely a Hargitán, félúton Székelyudvarhely és Csíkszereda között.

Hozzátette: a táborhely, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ifjúsági pasztorációs céljait szolgálja majd. A támogatásból megvásárolják a táborozásra kiválasztott területet, megoldják annak víz és villanyellátását, és felépítik rá a szükséges épületeket, födött közösségi tereket.

Soltész Miklós ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a magyar állam 4,6 millió forinttal támogatja a csíksomlyói ifjúsági találkozót, amelyen évről évre több mint ezer fiatal vesz részt. Fontosnak tartotta, hogy az ifjúsági találkozó résztvevői mind magyarságukban, mind pedig kereszténységükben megerősödnek.

A KDNP politikusa elmondta: székelyföldi útján azt tapasztalta, hogy az itt élő emberek hálásak azokért a támogatásokért, amelyeket a magyar állam a közösségek megerősítéséhez nyújtott, és érzik, hogy nagy a tétje az április 8-án sorra kerülő magyarországi parlamenti választásoknak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!