Lengyelország melletti tüntetést szervezett vasárnap este az IKSZ

„Megvétózzuk uniós szavazati joguk felfüggesztését” – mondta Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselő a Lengyelország melletti szolidaritási tüntetésen vasárnap este. „Mi erős Európát szeretnénk, de erős nemzetállamokkal, nem azt, hogy senki által meg nem választott bürokraták mondjanak ítéletet rólunk” – fogalmazott a szervező Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, Nacsa Lőrinc. Fotóink a demonstráción készültek. 

„Szövetségesi szolidaritásból és erkölcsi kötelességből is kiállunk Lengyelország mellett, és megvétózzuk, hogy felfüggesszék az ország uniós szavazati jogát” –  erről Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő beszélt vasárnap, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ), által a budapesti Bem-szobor elé szervezett demonstráción.

Mint mondta, amikor 2011-ben, a médiatörvény kapcsán támadást indítottak Magyarország ellen, még nem lehetett tudni, „ki áll velünk szemben, de lengyel barátaink akkor is kiálltak mellettünk”. Az azóta eltelt hat évben „mi már szinte megszoktuk ezeket a támadásokat” – jelentette ki a politikus, hozzátéve: most Lengyelország ellen indult akció.

A lengyelek most ugyanazokat az értékeket védik, amelyek szerint mi is éljük az életünket – fogalmazott a szónok, hangsúlyozva: mindkét esetben nyilvánvaló, hogy azok támadtak, akik szerint a nyílt társadalom és az Európai Egyesült Államok kiépítésének legnagyobb gátja a büszke és erős nemzetállamok léte.

A mi világnézetünk és az ő világnézetük között az a különbség, hogy míg az egyik, a nyílt társadalom eszméjének utópiája egy ki nem próbált utópia, a miénk, a másik pedig egy józan észre, az elmúlt kétezer év keresztény hagyományára és a keresztény emberképre alapuló világnézet – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Hollik István hozzátette: „otthon nélkül elveszettek vagyunk, család nélkül nem teljes az életünk; egy elvont ideológia alapján éppen ezt akarják elvenni tőlünk”, holott csak annyit akarunk, hogy megőrizhessük hagyományainkat, „egy magyar Magyarországon élhessünk, a lengyelek pedig egy lengyel Lengyelországban élhessenek”.

Meg akarjuk őrizni nemzeti identitásunkat, ezért nem kérünk a multikulturalizmusból –jelentette ki Hollik István a hol lengyel, hol magyar nemzeti színekkel megvilágított Bem-szobor előtt több száz fős hallgatóságának, hozzátéve: „a hazánk csak akkor a miénk, ha mi dönthetünk a saját sorsunkról”.

A szónok szerint ha demokráciát akarunk, akkor a nemzetállamokat is akarnunk kell, „mert afölött nem a népakarat érvényesül, hanem valami egészen más”.

 

Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke, a megmozdulás ötletgazdája az eseményen arról beszélt, két nemzet – a magyar és a lengyel – van Európában, amely „mélységében érti, mit jelent a barátság, a bajtársiasság”, s ezek szövetsége ezeréves, hihetetlenül gazdag és sokszor nagyon nehéz közös múltra tekint vissza.

Ma nem hallatszik fegyverropogás, mégis sokban hasonló a helyzet: ma a politikai korrektség és a nyílt társadalom eszméjének katonái támadnak minket – jelentette ki.

Hozzátette, a demonstráció résztvevői hisznek a nemzetekben, és gyalázatosnak tartják, hogy „ha így megy tovább, Brüsszeltől a nemzetek nem jobb jövőt remélhetnek, hanem betagozódást”, amit csak akadályoznak az erős nemzetek.

A szavazati jog megvonásával kapcsolatos eljárás szavai szerint „újabb támadás a közép-európai, értékközpontú, prosperáló demokráciák ellen”, pedig nem térségünkben, hanem épp a kontinens nyugati felén vannak veszélyben Európa értékei.

„Náluk törlik el a férfit és a nőt, tiltják be a keresztet és a betlehemet, törlik el a határokat, és igen, ők azok, akik megtagadják a normalitást” – fogalmazott, kiemelve, hogy a magyar és a lengyel nemzet barátságára éppúgy büszkék lehetünk, mint keresztény múltunkra és jövőnkre.

„Mi erős Európát szeretnénk, de erős nemzetállamokkal, nem azt, hogy senki által meg nem választott bürokraták mondjanak ítéletet rólunk” – fogalmazott az IKSZ elnöke, aki szerint „Európa akkor marad erős, ha felemeli a nemzeteket, nem pedig akkor, ha lenyomja”.
 

 

KORÁBBAN ÍRTUK:

Az Európai Parlament két héttel ezelőtt, alapvetően a balliberális frakciók kezdeményezésére úgy döntött, elkezdik előkészíteni az uniós alapszerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindítását a lengyel kormánnyal szemben. E lépéssel szemben kívánnak tiltakozni a vasárnap késő délutáni rendezvény szervezői.

Miért tartották fontosnak e megmozdulás megszervezését?

Az unió lépését mi egy újabb, a Közép-Európai demokráciákkal szembeni támadásnak tartjuk - kezdte a hirado.hu kérdésére adott válaszát Nacsa Lőrinc, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) elnöke. - A hetedik cikkely ugyanis azt mondja, azok ellen kell fellépni, akik szembe mennek az európai unióban elfogadott értékekkel. Márpedig mi úgy véljük, hogy pont a megtámadott államok azok, akik képviselik ezeket az értékeket, a nyugati országok pedig azok, akik veszélyeztetik. Nem fogadjuk el többek között a migráns-kvótát, a gazdasági menekültek befogadását szorgalmazó uniós ukázokat. Brüsszel pedig ezért bünteti a Közép-Európai államokat, ennek része a lengyelek fenyegetése is, mint ahogy májusban mi magyarok is átélhettük már ezt. Az ezeréves lengyel-magyar barátság okán pedig úgy gondoljuk, kötelez minket arra, hogy tegyünk valamit, ezáltal megmutassuk azt, hogy Európában ez a legerősebb nemzetek közötti, őszinte barátság.

Mi történik ma este a Bem-téren?

Hangsúlyozom, mindez egy békés, szolidaritási akció lesz. Egy molinót készítettünk, amire azt írtuk, Kiállunk Lengyelországért! Ezt fogja majd minden résztvevő aláírni, majd pedig ezt eljuttatjuk magas rangú lengyel politikusoknak. Segítségünkre lesz ebben az is, hogy rengetegen jelezték Lengyelországból, hogy eljönnek a rendezvényre, és a magyarországi lengyelek közössége is képviseli majd magát.

Ez egy egyszeri megmozdulás, vagy terveznek folytatást is?

Folyamatosan figyelemmel kísérjük majd az ezzel kapcsolatos híreket, eseményeket és negatív fejlemények esetén újra lépünk majd. De most egyelőre egy ilyen megmozdulást tartottunk indokoltnak, amilyen vasárnap 18 órától lesz a Bem-téren a szobornál.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!