Ma van a Nemzetiségek Napja

Magyarország Kormánya kiszámítható és következetes nemzetiségi politikájának eredménye, hogy az elmúlt években mind a nemzetiségi önkormányzatok, mind az általuk fenntartott oktatási és kulturális intézmények komoly lehetőségekhez jutottak – fogalmazott Facebook-bejegyzésében Soltész Miklós államtitkár.

Nemzetiségek Napja

„2012-ben az Országgyűlés december 18-át a Nemzetiségek napjává nyilvánította. Ezen a napon minden évben ünnepélyesen szoktuk átadni a Nemzetiségekért-díjakat a 13 hazai őshonos nemzetiség életében kiemelkedő munkát végző személyeknek, szervezeteknek. Idén sajnos ez sem lehetséges, de remélem, 2021-ben be tudjuk pótolni!” – írja közösségmédia-bejegyzésében Soltész Miklós egyházi és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Soltész Miklós

„2010 óta hatalmas munkát végeztünk a magyarországi nemzetiségekkel közösen. Magyarország Kormánya kiszámítható és következetes nemzetiségi politikájának eredménye, hogy az elmúlt években mind a nemzetiségi önkormányzatok, mind az általuk fenntartott oktatási és kulturális intézmények komoly lehetőségekhez jutottak, számos intézményük megújult, de a kisebb nemzetiségi civil szervezeteket is támogatjuk. Nemzetiségeink életében fontos a hit, a vallásgyakorlás, az egyházak sokat tesznek a nemzetiségi kultúra, hagyományok megőrzése, a közösség egyben tartása érdekében.

A Kormány számára természetes, hogy ami jó a magyarországi nemzetiségeknek, az jó az egész országnak, sőt, hosszútávon pozitívan hat a Kárpát-medencében élő magyarságra is.

Bár a határon túli magyarok is ugyanilyen támogatást élvezhetnének. Isten éltesse a Magyarországon élő bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán nemzetiség minden tagját!” – írja Soltész Miklós.