A magyar családokat is sújtaná a Brüsszel által tervezett klímaadó

A nemzeti konzultáció kitűnő lehetőséget biztosít, hogy a magyar emberek arról is véleményt formáljanak, a nagy környezetszennyezők helyett magukra vállalják-e az Európai Bizottság elképzeléseiben szereplő klímaadót – mondta Juhász Hajnalka, a KDNP országgyűlési képviselője.

„A nemzeti konzultáció több fontos, szerteágazó kérdéskörrel foglalkozik, amelyek mégis összekapcsolódnak, hiszen a magyar emberek véleményét kéri ki számos olyan témakörben, ami a jövőnket határozza meg” – jelentette ki a Magyar Hírlapnak Juhász Hajnalka nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszteri biztos.

Juhász Hajnalka

„Ilyenek például a gazdasággal kapcsolatos kérdések vagy éppen a migráció tárgyköre – folytatta a KDNP országgyűlési képviselője. – Ezek a jelen és a jövő kihívásaira is reflektálnak, és kiemelt fontosságú e témakörökben olyan egyetértési pontok kialakítása, amelyeket nemzetközi színtéren és Brüsszelben is képviselhetünk. Azt hiszem,

mi vagyunk az egyetlen politikai közösség az egész kontinensen, amelyik a döntései előtt rendszeresen megkérdezi a szavazókat, hogy mi a véleményük fontos kérdésekről.”

A politikus hangsúlyozta, a környezetvédelem és a fenntarthatóság jelentőségére a koronavírus-járvány is rámutatott, ám a pandémia árnyékában a hazai és nemzetközi sajtóban is háttérbe került e témakör. „A szakmai munka ennek ellenére az elmúlt időszak alatt sem állt meg, a kormány által 2020 elején elindított Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv megvalósítása folyamatosan zajlik” – tette hozzá.

Kiemelte: „A konzultáció kérdései közül emiatt is kifejezetten érdekes számomra a nyolcas kérdés, amelynek kapcsán megtudhatjuk a lakosság álláspontját az új brüsszeli adótervezetről, amelynek értelmében

a környezetszennyezés és a klímaváltozás költségeit a lakosságra terhelnék, ezzel veszélyeztetve a rezsicsökkentés által elért eredményeket.

Érthetetlen ez az elgondolás, hiszen éppen csak kijutunk a koronavírus okozta válságból, ami előre nem látott terheket rótt a magyar családokra, és Brüsszel máris új adónem bevezetését tervezi, ami az európai, így a magyar háztartásokat is sújtaná.”

Az Európai Bizottság javaslatcsomagjában szereplő klímaadót nem tartja elfogadhatónak a miniszteri biztos.

„Véleményem szerint akár a lakosság eltávolodását is okozhatja e fontos témától egy ilyen adó kivetése, amelynek eredményeként végül nem a szennyezők fizetnének, hanem a magyaroknak kellene adót fizetniük az autóik és az otthonaik után” – mondta a képviselő. „Ahogy az elmúlt években többször is elhangzott,

véleményünk szerint a nagy szennyező vállalatoknak kell megfizetniük ezeket a költségeket, nem a családjainknak.

Ez lenne az etikus is, hiszen fizessék meg azok a környezetkárosítás anyagi terheit, akik ténylegesen okozták azokat, felelősek érte! Magyarország azon kevés ország közé tartozik, amelyek az eddigi vállalásokat is betartották. Nem ilyen eszközökkel kellene »jutalmazni« polgárainkat az elért eredményekért. Hiszek a környezetvédelem fontosságában, amellyel erősíthetjük hazánkat, és megvédhetjük teremtett környezetünket, azonban ez ne a magyar családok kárára történjen!” – fűzte hozzá.

Forrás: Magyar Hírlap

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!