Magyarország háborúban áll az eladósodottsággal és a munkanélküliséggel

Megtörtént a gazdaságpolitikai fordulat Magyarországon, a kormányzati gazdaságpolitika új képletre, a növekedés plusz munka egyenlő pénzügyi egyensúly képletére tért át, azonban a magyar gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van  – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden azon a gazdasági konferencián a Millenárison, ahol a kormány első évét értékelték. Orbán szerint Magyarország háborúban áll az eladósodottsággal és a munkanélküliséggel, de csak megújulással és átszervezéssel nyerheti meg. Kitért arra is, hogy megérti azokat, akik azért harcolnak, hogy ne kelljen változtatni megszokott életükön, de mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, vagy legalábbis együtt kell élnie vele: nem fizethetünk életerős embereknek korai nyugdíjat, nem fizethetünk munkaképes embereknek segélyeket, amikor temérdek elvégzetlen munka van.

Soha nem tapasztaltuk meg azt, hogy egy választás után egy évvel is olyan összefogás legyen, mint amilyen most uralkodik az országban – jelentette ki kedden Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány „Gazdasági fordulat” című konferenciáján. Orbán Viktor kijelentette: egy éve elhatároztuk, hogy megfordítjuk Magyarország sorsát, bármilyen nehézségekbe is kerül. A miniszterelnök úgy fogalmazott: nem akartunk beletörődni abba, hogy a magyar élet olyan legyen, mintha mindig kétszázas vérnyomással élnénk.

Máris hatalmas eredményeket értünk el. Sokan mondták, hogy ne vessünk ki bankadót, most példaként emlegetnek bennünket. Mondták, hogy ne váljunk le az IMF –ről, most irigyelnek minket.

A nemzeti össztermék növekedésnek indult, az EU 8. legalacsonyabb költségvetési hiányával rendelkezik az ország, idén jelentősen csökken az államadósság, és bővül a foglalkoztatás is, hozzátéve: ugyan még nem látható, de az év második felében nőni fog a fogyasztás, a beruházások, megindulnak az első közmunkaprogramok, és élénkülni fognak a szolgáltatások is. A megújulás csak akkor működik, ha 2012 után jönnek a Széll Kálmán Terv pozitív hatásai, ha a Széchenyi-terv eléri a kkv-kat, és ha bővítik a nagy nemzetközi vállalatok magyarországi jelenlétét, ha megindul a nemzeti iparpolitikai program, és ha lábra kapnak a nagy közmunkaprogramok. Ma azonban szerinte még egyik előfeltétel sem áll fenn, a gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van; a jelenlegi kormányzati, politikai képességek mellett a felemelkedés kereteit még nem tudják működő programokkal megtölteni.

A miniszterelnök hangsúlyozta: közös eredményeink bizakodásra adnak okot, de most nem állhatunk meg, nem lazíthatunk, mivel a következő években az eddigieknél is nagyobb erőfeszítéseket kell tennie a Kormánynak.

Orbán Viktor az elmúlt egy év kormányzati teljesítményéről szólva úgy fogalmazott: nem lehetünk elégedettek, távol vagyunk még a közös céltól, az erős Magyarország megvalósításától. A miniszterelnök szerint az a kormányzati teljesítmény, amely elég volt az elmúlt egy évben, nem lesz elegendő a következő esztendőben. Külön szólt az oktatásról, amellyel kapcsolatban oktatási ugrást sürgetett.

Orbán Viktor szerint megtörtént a gazdaságpolitikai fordulat Magyarországon, a kormányzati gazdaságpolitika új képletre, a növekedés plusz munka egyenlő pénzügyi egyensúly képletére tért át, azonban a magyar gazdaságpolitika még mindig veszélyzónában van. A miniszterelnök a konferencián úgy fogalmazott: a jelenlegi kormányzati, politikai képességek mellett a felemelkedés kereteit még nem tudják működő programokkal megtölteni. Miközben leszámoltunk a neoliberális korszak elméleti alapvetéseivel, még nem építettük fel a nem liberális gazdaságpolitika 21. századi tervezési, koordinációs kereteit és gyakorlatát, hozzátéve, hogy mivel nem épült ki a reálgazdasági tervezés, a pénzügyi tervezés is féllábas. Véleménye szerint az a legsürgetőbb feladat, hogy a nemzetgazdasági szintű tervezést és koordinálást vertikálisan, horizontálisan és területileg egyaránt kiépítsék, ugyanis ezen múlik a kormány és az ország gazdaságpolitikájának sikere.

Orbán szerint Magyarország háborúban áll az eladósodottsággal és a munkanélküliséggel, de csak megújulással és átszervezéssel nyerheti meg. Hozzátette: ha mindazt átszervezzük, ami e nélkül hónapról hónapra újratermelné az adósságunkat, akkor nyerhetünk, de csak akkor.

Szerinte az elmúlt húsz évben szinte minden magyar kezdeményezést utolért az a tulajdonság, hogy mindig azt néztük, mit szólnak ehhez mások. Vagy bele sem kezdtünk fontos dolgokba, vagy ha belekezdtünk, és valakinek nem tetszett Amerikában, Párizsban, Berlinben, Brüsszelben vagy Londonban, akkor hagytuk magunkat elbizonytalanítani, és végül lemondtunk róla. Orbán Viktor szerint saját magunkra érdemes hallgatunk, és nem szabad várnunk senkinek a jóváhagyására vagy ellenkezésére. A kormányfő szerint külföldről érkeznek majd még kritikák, dühödt támadások és harcias felszólítások is az új alaptörvény, vagy a most készülő sarkalatos törvények, vagy éppen a gazdaságpolitika miatt, ám nekünk higgadtan, udvariasan, rezzenéstelen arccal és egyenes tekintettel csak annyit kell mondanunk: ez nem a ti dolgotok, ez a magyarok dolga.

Kitért arra is, hogy megérti azokat, akik azért harcolnak, hogy ne kelljen változtatni megszokott életükön, de mindenkinek meg kell barátkoznia a gondolattal, vagy legalábbis együtt kell élnie vele: nem fizethetünk életerős embereknek korai nyugdíjat, nem fizethetünk munkaképes embereknek segélyeket, amikor temérdek elvégzetlen munka van.

A kormányzatnak továbbra is meg kell őriznie emberi, gőg nélküli, a cél iránti alázatra épülő jellegét, szerénység, szolgálat, visszafogottság és gyémánt keménységű eltökéltség: a legjobb európai kereszténydemokrata hagyományokat kell Magyarországon életben tartani - zárta beszédét Orbán Viktor.

+

Alapvetően elégedett volt a kormány első éves munkájával és méltatta az eddigi lépéseket az Audi Hungária vezetője és a VOSZ ügyvezető elnöke kedden a Gazdasági fordulat című rendezvényen, Orbán Viktor miniszterelnök felszólalását megelőzően.

Thomas Faustmann, az Audi Hungaria Motor Kft. ügyvezetésének elnöke a jogbiztonságra, a kiszámíthatóságra hívta fel a figyelmet és dicsérte a magyar beruházás-barát politikát, valamint megerősítette elkötelezettségét Magyarország mellett. Elmondta: hiszünk abban, hogy képes lesz Magyarország az egyik legversenyképesebb országgá válni.

Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnöke szerint is jó irányba indult el a kormány. Számos eddigi lépést üdvözölt, köztük az euró bevezetésének elhalasztását, vagy a közös európai adómérték elutasítását. Ugyanakkor elfogadhatatlannak nevezte például a bérkommandó tevékenységét, és úgy vélte, a kormánynak egyeztetnie kell a szociális partnerekkel. A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke rámutatott: az általános jólét alapja a társadalmi költségek csökkentése, ezért bátor tettnek tekinti a Kormány reformjait. A kritikák ellenére sem szabad abbahagyni ezen reformokat. A fizikai munkát tisztelni kell, mivel az a társadalom, amely nem termel többletet, nem gazdagodik – fűzte hozzá.

Lánczi András filozófus rámutatott: a magyar állam magán hordozta a régi rendszer mércéit, ezért a kormány – az új Alaptörvény által – egy új identitás alapjait kívánta lerakni. Hangsúlyozta: a jó élet feltételévé a munkának kell válnia. A Századvég Alapítvány elnöke azt mondta: az egy éve megalakult kormány bátor volt, szemben a korábbi, például az 1994-es koalícióval, amely szintén kétharmados többséggel rendelkezett, mégsem mert azzal élni.

Addig nem nyugszom, amíg valaki kevesebbet keres most, mint az adórendszer átalakítása előtt – reagált az elhangzottakra Orbán Viktor. Orbán szerint az adórendszer átalakítása során nem állhat elő olyan helyzet, amelyben a kétkezi munkások kevesebbet keresnek, mint korábban. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, fel kell emelni a bérüket, „ha a munkaadók ezt nem tartják be, akkor én sem kapom meg azt a politikai támogatást, ami az átalakításhoz szükséges” – hangsúlyozta a miniszterelnök. A polgár és az állam viszonyának a kulcskérdése az adórendszer, ha ezt kijátsszák, akkor nincsen tisztességes viszony. Másfél év alatt juthatunk el az igazságos adórendszerhez, a korábbi kiváltságok leépítésével.

Szeretnénk, ha a kormány az Audihoz hasonlóan precíziós szerkezetként működne – hangsúlyozta Orbán a Gazdasági fordulat címmel megrendezett konferencián. „Szeretném, ha heti öt nap munkából meg lehetne élni, de jelenleg ez nincs így.” Nincs lehetőség a vasárnapi zárva tartásra, amíg ez a helyzet nem változik meg. 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!